Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόματα για συνταξιούχους, περισσότερες δόσεις για οφειλέτες

Εικόνα του άρθρου Επιδόματα για συνταξιούχους, περισσότερες δόσεις για οφειλέτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2023, 21:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο (προεκλογικό) πακέτο μέτρων στήριξης με επτά παρεμβάσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και αφορούν έκτακτο επίδομα σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους που δεν έλαβαν ακέραιη αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους, αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών, επιβράβευση όσων κράτησαν «ζωντανές» τις ρυθμίσεις αλλά δημιούργησαν νέα χρέη λόγω πανδημίας ή πληθωρισμού, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους ή υπηρεσίες. Επίσης ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης για τους αγρότες.

Ειδικότερα, εξηγώντας τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν το ύψος της εφάπαξ ενίσχυσης ο υπουργός  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι τρία:

Τη μερική ή καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς

Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν

Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης είναι κλιμακούμενο και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.

Ειδικότερα:

Οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καμία αύξηση. Πρόκειται για περίπου 120.000 συνταξιούχους, με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που είδαν τα 250 ευρώ που καταβλήθηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ το μήνα. Έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μία μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για 70.000 συνταξιούχους. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 300 ευρώ. Επομένως, 560.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ το μήνα. Έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για 300.000 συνταξιούχους και θα λάβουν 250 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς, έλαβαν όμως κάποιο μικρότερο ποσοστό:

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους μέχρι 3,49%, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους.

Συνολικά το ποσό των 250 ευρώ θα λάβουν 394.000 συνταξιούχοι.

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως και 1.600 ευρώ και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους μέχρι 3,49%, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ. Πρόκειται για 33.000 συνταξιούχους.

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους από 3,5% έως 6,99% θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ. Πρόκειται για 125.000 συνταξιούχους.

Συνολικά το ποσό των 200 ευρώ θα λάβουν 158.000 συνταξιούχοι.

2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

3. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023.

Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.

5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αυξάνεται, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, οπότε πλέον το συνολικό, μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.

Εξαιτίας των νέων δυσκολιών, όπως σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ, που «προκάλεσαν στους οφειλέτες, μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, συνεκτιμώντας την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, και με αίσθημα δικαίου απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους, προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών».

Συγκεκριμένα:

  • Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.

Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.

Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

  • Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.

Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες - κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 - πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όπως σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας «ο συγκεκριμένος μηχανισμός ρύθμισης συνολικών οφειλών λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες. Αποδεικνύεται το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ.

Μάλιστα το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.


Market Pass

Ο υπουργός Οικονομικών επίσης ανέφερε ότι, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα χορήγησης του Market Pass, δηλαδή της ενίσχυσης με ποσοστό 10% επί των αγορών νοικοκυριών σε σούπερ-μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ενίσχυση η οποία καλύπτει το 85% των νοικοκυριών. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ.


Αντιδράσεις

«Τα μέτρα της κυβέρνησης υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, που ξεκάθαρα βλέπουν τον προεκλογικό τους χαρακτήρα», τονίζει σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. «Παρακολουθήσαμε σε προχειροστημένη φιέστα, εξαγγελίες στα χνάρια του Μαυρογιαλούρου, που δεν στηρίζουν ουσιαστικά και σταθερά τους δικαιούχους», σημειώνει και καταλήγει: «Μάλιστα, πριν ακόμη οι κύριοι του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώσουν τη φιέστα τους, τα βοηθήματα του κ. Μητσοτάκη τα είχε "φάει" ήδη ο πληθωρισμός, που σήμερα ανακοινώθηκε ότι καλπάζει με 15,4% στα τρόφιμα».


Το ΠΑΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας στο ACTION 24 το έκτακτο επίδομα 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα αξιολογήσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία και θα σταθούμε το ίδιο αξιακά και υπεύθυνα όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συνέπειας επισημαίνοντας ότι «εξελέγη μεταξύ άλλων και για να καταργήσει ή έστω να τροποποιήσει τον νόμο Κατρούγακλου. Τρεισήμισι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν κατήργησε την προσωπική διαφορά, αλλά οικοδόμησε πάνω σε αυτή και έχει και το δικαίωμα τώρα ο κ. Χατζηδάκης να τάζει αυξήσεις τις οποίες στα ATM οι συνταξιούχοι δεν τις βλέπουν».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back