ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επίδομα βενζίνης: Μεγαλύτερο, αλλά και πάλι ανεπαρκές

Εικόνα του άρθρου Επίδομα βενζίνης: Μεγαλύτερο, αλλά και πάλι ανεπαρκές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2022, 11:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για άλλη μια φορά η επιδότηση καυσίμου είναι κάτω των αναγκών, καθώς, όπως και στην πρώτη της δόση, μειώνει μεν, όχι όμως σημαντικά.

Πριν από τρεις μήνες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη φάση επιδότησης, η οποία εφαρμόστηκε όμως ένα και πλέον μήνα μετά. Τα χτεσινά μέτρα θα εφαρμοστούν επίσης σε ένα μήνα, τέλος Ιουλίου, με άγνωστη την τιμή του καυσίμου τότε.

Η επιδότηση ήταν 0,22 ευρώ το λίτρο μέχρι 60 λίτρα καυσίμου και λίγο περισσότερο για όσους-ες έκαναν χρήση της εφαρμογής για κινητές συσκευές.

Τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έλεγε ότι «με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα».

Όταν τελικά λειτούργησε το fuel pass, η μέση τιμή του λίτρου στα Γιάννενα ήταν 2,052 ευρώ, οπότε η τιμή αγοράς με την επιδότηση έπεφτε στα 2,030 ευρώ το λίτρο, λίγο πιο κάτω για τους χρήστες της εφαρμογής.

Η τιμή στο νομό Ιωαννίνων (με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι 20/6/22) αναμένεται να πέσει στο 1,99 ευρώ το λίτρο (για τους χρήστες κινητών) και λίγο πιο πάνω για όσους-ες επιλέξουν την καταβολή σε λογαριασμό. Κοινώς, παρότι η κυβέρνηση διπλασιάζει κατά περίπτωση την επιδότηση, θεωρεί ότι μια «ανεκτή τιμή» της βενζίνης είναι περίπου 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που δεν έχει ωστόσο σχέση με την οικονομική πραγματικότητα για την πλειοψηφία των καταναλωτών, ειδικά σε μια φάση χαίνουσας ακρίβειας.

Τέλος, σημειώνεται ότι η τιμή συνεχίζει να ανεβαίνει και σε 9 μέρες από σήμερα, παραμένει άγνωστο πόσο θα «θεραπεύει» το πρόβλημα ένα επίδομα, τη στιγμή που πλέον είναι φανερό ότι χρειάζεται πιο δραστική κυβερνητική παρέμβαση (την οποία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει).

Στα διαδικαστικά, θα ισχύσουν τα εξής:

  • Η επιδότηση στη βενζίνη θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000
  • Αν οι δικαιούχοι χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα, το ποσό για το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ανέλθει σε 80 ευρώ (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε 65 ευρώ) έναντι των 45 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης. Για τις νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης) είναι 100 ευρώ (85 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 55 ευρώ.
  • Για τις μοτοσικλέτες είναι 60 ευρώ (45 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 35 ευρώ. Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, για τις μοτοσικλέτες είναι 70 ευρώ (55 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό). Γενικά, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας η επιδότηση αυξάνεται κατά 15 ευρώ έναντι των 5 ευρώ την προηγούμενη φορά.
  • Συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (diesel) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back