ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενότητα Πολιτών: Περιβάλλον, παλιό πανεπιστήμιο, λίμνη κ.α.

Εικόνα του άρθρου Ενότητα Πολιτών: Περιβάλλον, παλιό πανεπιστήμιο, λίμνη κ.α.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2023, 16:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον τρίτο θεματικό άξονα του προγράμματός της, παρουσίασε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Γιαννούλας και Νίκος Ζήκος μίλησαν για μια σειρά ζητήματα και προτάσεις, από την καθημερινότητα, την προσβασιμότητα, την αστική κινητικότητα, τη λίμνη, τα ενεργειακά κ.α.

Καταρχάς, το πλαίσιο προτάσεων της παράταξης είναι εδώ

Ο κ. Γιαννούλας τόνισε ότι «οι προτάσεις της παράταξης  έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της σχέσης φυσικού και αστικού τοπίου του λεκανοπεδίου και την καθημερινή ποιοτική διαβίωση σε κλίμακα γειτονιάς».

Μεταξύ των προτάσεων υπάρχει ο «επαναπροσδιορισμός της αναλογίας χρήσεων στην εγκεκριμένη μελέτη για την επαναλειτουργία του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη και εμπλουτισμό του κτιριολογικού προγράμματος με χρήσεις πολιτισμού (εκθέσεις, συνεργασίες με μουσεία, συμμετοχή τοπικών συλλόγων), για διάχυση του κυκλοφοριακού φόρτου, επέκταση της λειτουργίας του εκτός ωραρίου γραφείων και μετατροπή του σε νέο ζωντανό αστικό τοπόσημο».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, ο βασικός «προορισμός» είναι η μετεγκατάσταση του δημαρχείου και δημοτικών υπηρεσιών.

Στις αναπλάσεις, ο κ. Γιαννούλας ανέφερε μεταξύ άλλων την «αναβάθμιση του νοτίου τμήματος του Πάρκου Πυρσινέλλα» και την ενοποίησή του με το στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Για τη λίμνη, η παράταξη προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως η σταδιακή απομάκρυνση του κρηπιδότοιχου στο αστικό λιμναίο μέτωπο και η δημιουργία αστικού και μητροπολιτικού πάρκου.

Ακόμα, προτείνει την επανενεργοποίηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, τη δημιουργία πάρκινγκ γύρω από τον αστικό ιστό, την εκπόνηση προγράμματος κινητικότητας ΑμεΑ και ειδικών ομάδων, μετρητές αυτοκινήτων και μπάρες στην είσοδο - έξοδο του Κάστρου κ.α.

Ο κ. Ζήκος μίλησε για τα ζητήματα της ενεργειακής δημοκρατίας και αυτονομίας.

Η παράταξη προτείνει την αναθεώρηση του υφιστάμενου οδικού χάρτη για την κλιματικά ουδέτερη πόλη (2030), αλλά και μερικά ενδιαφέροντα σημεία: Την παραχώρηση δημοτικών κτιρίων και υποδομών σε ομάδες πολιτών «με όρους ΄κοινών’», την υλοποίηση προτάσεων και μεθόδων όπως ιδιοκατανάλωση ενέργειας, κ.α.

Επίσης, παρουσίασαν θέσεις για τη διαχείριση αποβλήτων, για το ζήτημα των αδέσποτων, κ.α.

Παρόντες ήταν επίσης, πλην του επικεφαλής Θωμά Μπέγκα και των δύο ομιλητών, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Σταματία Τσιώνη (Δ.Ε. Παμβώτιδας), Χάρης Μάντζιος και Σωτήρης Τσουκαρέλης (Δ.Ε. Ιωαννίνων).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back