ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενότητα Πολιτών»: οι προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη

Εικόνα του άρθρου «Ενότητα Πολιτών»: οι προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2023, 15:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον πέμπτο και τελευταίο άξονα του προγράμματός της, παρουσίασε σήμερα η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέεγκα.

Ο άξονας αυτός αφορά την τοπική ανάπτυξη. Την παρουσίαση ανέλαβαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλής Αντωνίου και Νίκος Παύλου.

«Δημιουργούμε μέλλον για τα Γιάννενα σημαίνει ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα σε όλες τις μορφές της» είπε αρχικά ο κ. Αντωνίου.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προτάσεις της παράταξης για τη στήριξη της καινοτομίας και της κοινωνικής οικονομίας:

Πρώτον, δημιουργία κόμβου κοινωνικής οικονομίας και ανοιχτής καινοτομίας στο κέντρο της πόλης που θα περιλαμβάνει:

- Χώρο συνεργατικής εργασίας «co-working space», όπου αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, εργαζόμενοι στον χώρο της τεχνολογίας «ψηφιακοί νομάδες» θα μπορούν να εργάζονται, ενεργοποιώντας συνεργασίες.

- Κοινόχρηστο εργαστήριο κατασκευών «makerspace» και σύνδεσή του με την τοπική οικονομία (π.χ., αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, οινοποιεία).

- Γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης πολιτών και φορέων για την κοινωνική οικονομία (ελεύθερο λογισμικό, λογισμικό ανοικτού κώδικα κ.ά.).

Δεύτερον, ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων που ωφελούν την τοπική κοινότητα και δίνουν την ευκαιρία για απασχόληση σε αρκετές ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα, η παράταξη δεσμεύεται για:

◦ Στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, με αναβάθμιση των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου.

◦ Σύσταση Δικτύου επιχειρηματικότητας, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία δημόσιων οργανισμών, επιμελητηρίων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων.

◦Ίδρυση Ioannina Digital Lab (IDL), κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας όπου θα υποστηρίζονται τεχνολογικές ιδέες καθώς και Ioannina Business Hub (IBH), επαγγελματικές συστάσεις, συμμετοχή σε Εκθέσεις και ημερίδες, που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή παραγωγή ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι οι δεσμεύσεις είναι οι ακόλουθες:

◦ Καταγραφή δημοτικών εκτάσεων με σκοπό την αξιοποίηση από Ομάδες Παραγωγών ή και από μεμονωμένους παραγωγούς.

◦ Ολοκλήρωση προγράμματος έργων αγροτικής οδοποιίας και υποδομών.

◦ Βελτίωση των υποδομών για εκτατική κτηνοτροφία.

◦ Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων μέσω της λειτουργίας τοπικών αγορών και εκθέσεων.

◦ Σύσταση Συμβουλευτικής – Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, με ευρεία συμμετοχή φορέων, συνεταιρισμών και επιστημονικών ινστιτούτων.

◦ Περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των λαϊκών αγορών, για λειτουργία λαϊκής αγοράς σε κάθε γειτονιά.

◦ Δημιουργία μόνιμης στεγασμένης σύγχρονης λαϊκής αγοράς που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και θα αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος και προσέλκυσης των επισκεπτών.

◦ Ριζική ανάπλαση της Λαϊκής Αγοράς του Αγίου Νικολάου, για τη μετατροπή της σε ένα ελκυστικό χώρο ανάδειξης, προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων.

◦ Στήριξη της παραγωγής προϊόντων πρεσβευτών του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ο κ. Παύλου αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού. «Η νέα στρατηγική ανάπτυξης για την τοπική ανάπτυξη που προτείνει η παράταξη, θέτει στόχους οι οποίοι είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί, αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξοι… Η στρατηγική ανάπτυξης για το Δήμο Ιωαννιτών που προτείνουμε στηρίζεται στην ενίσχυση των υπαρχόντων και την δημιουργία νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που αναδεικνύουν, απελευθερώνουν και να αξιοποιούν τις δυνατότητες των άυλων και υλικών πόρων της περιοχής μας μέσα από συνέργειες και στοχευμένο σχεδιασμό» είπε.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Εκπόνηση Στρατηγικού Επιχειρηματικού Σχεδίου 5ετίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με απώτερο στόχος ο Δήμος Ιωαννιτών να αναπτυχθεί και να διεισδύσει  στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Κύριοι  Στόχοι:

Α) να δημιουργηθεί  το κατάλληλο επιχειρησιακό περιβάλλον όλων των εμπλεκόμενων κλάδων ώστε υπάρξει βιωσιμότητα που και τόνωση της τοπικής οικονομίας και να γίνει

Β) Επαγγελματική Διαχείριση του Προορισμού Ιωάννινα.

Διπλωματία Πόλεων για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.

Εκπόνηση Μελετών καταγραφής τάσεων και του προφίλ των επισκεπτών  στη περιοχή μας, τον βαθμό ικανοποίησης τους, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. 

Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της περιοχής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν από τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Δημιουργία νέας επικαιροποιημένης ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Ιωαννιτών και προώθηση-προβολή

Υλοποίηση Εργασιών και Έργων Ανάδειξης του πολιτισμικού, ιστορικού-παραδοσιακού, θρησκευτικού αποθέματος του Δήμου καθώς και λοιπών σημείων εναλλακτικού τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Ανάδειξη πεζοπορικών & ποδηλατικών διαδρομών και ένταξη των Πολιτιστικών, Ιστορικών Θρησκευτικών Μνημείων και σημείων ευρύτερου ενδιαφέροντος  σε αυτές. Αναβάθμιση διαχείρισης και συντήρησης του Κάστρου Ιωαννίνων και αναβίωση και ανάδειξη πολιτιστικών και ιστορικών γεγονότων σαν πόλο έλξης τουριστικών επισκεπτών.

Βελτίωση Υποδομών, της Σήμανσης και της Προσβασιμότητας στο σύνολο των μνημείων και χώρων πολιτιστικού, ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και χώρων δραστηριοτήτων αναψυχής και τουριστικού ενδιαφέροντος όλου του Δήμου.

Αναβάθμιση του ρόλου του αεροδρομίου ως πόλου έλξης επισκεπτών στη περιοχή.

Διοργάνωση Εκστρατειών Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης αναφορικά με τον βιώσιμο τουρισμό.

Στη συνέντευξη  παραβρέθηκαν και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Μπάσιος και Άρης Βελογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back