ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενότητα Πολιτών»: «Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η δημοτική αρχή»

Εικόνα του άρθρου «Ενότητα Πολιτών»: «Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η δημοτική αρχή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2021, 17:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mετά τη χτεσινή παρέμβαση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα (ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου) έρχεται να θέσει στη δημοτική αρχή ένα κρίσιμο ερώτημα.

Και το ερώτημα επί της ουσίας είναι το εξής: Συμφωνεί ή δεν συμφωνεί η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ με το γεγονός, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης, των Δήμων δηλαδή και κατ’ επέκταση του ΦοΔΣΑ, και ότι όλες υποδομές θα πρέπει να περάσουν στον ΦοΔΣΑ; Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν μπορεί παρά να είναι μόνο πολιτική.

«Όσο η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνει είναι να μη συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο» τονίζει η παράταξη, η οποία ζητά να συζητηθεί το όλο θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωσή της, η «Ενότητα Πολιτών» θυμίζει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν ήταν ποτέ εύκολο και παραπέμπει στις δυσκολίες χωροθέτησης των ΧΥΤΑ και του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. «Το αντικείμενο είναι ‘βρώμικο και μυρίζει’. Κυριολεκτικά αλλά και ενίοτε μεταφορικά» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι κάποια ανέλαβαν ευθύνες ενώ κάποιοι άλλοι «επιμένουν να μένουν ‘στην απ’ έξω’, για να μιλήσουμε με λαϊκούς όρους, δεν ‘λερώνονται’ και επιλέγουν την επικοινωνιακή τακτική των εντυπώσεων. Έτσι υπηρετούν την γνωστή λογική της προπαγάνδας: ‘πες, πες στο τέλος κάτι θα μείνει’. Λογική που παραπέμπει σε περίεργους καιρούς», με σαφείς αιχμές για τη δημοτική αρχή Ελισάφ.

Η «Ενότητα Πολιτών» αναφέρει ότι η ίδια υποστηρίζει τις «καθαρές λύσεις», όπως το ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον α’ βαθμό της αυτοδιοίκησης και ότι όλες οι υποδομές πρέπει να περάσουν στα χέρια του ΦοΔΣΑ.

Αναφορά κάνει και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ. «Δεν μπορεί κανείς να το κατηγορήσει για μη δημοκρατική λειτουργία και αδιαφάνεια διότι όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν δημοκρατικά στο κυρίαρχο όργανό του. Με διαφωνίες, αλλά κυρίως με συγκλίσεις» τονίζει. Μια αναφορά που αποτελεί και μια απάντηση στα όσα υπονόησε χτες η δημοτική αρχή περί μη ανοιχτών διαδικασιών.

«Προτρέπουμε τη δημοτική αρχή, αφού ξεκαθαρίσει τις απόψεις της για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια» καταλήγει η παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back