Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 26-10-2021, 21:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πια το αντικείμενο της «διελκυστίνδας» μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων, των περισσότερων τουλάχιστον. Η συνεργασία των δύο φορέων αυτοδιοίκησης μοιάζει αδύνατη, και «φωτιές» ανάβουν με το παραμικρό.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το νόμο η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Στην Ήπειρο, λόγω συγκυριών, η Περιφέρεια ανέλαβε αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Κι αυτό τον αποφασιστικό ρόλο, τον πρώτο και τελευταίο λόγο, η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη θέλει να συνεχίσει να τον έχει.

Απέναντι σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας βρίσκονται απέναντι στον ΦοΔΣΑ, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να έχει κατηγορήσει τον τελευταίο ότι «εξελίσσεται σε ΔΕΚΟ».

Σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο να συνεδριάσει ο ΦοΔΣΑ για να κατακυρώσει τον διαγωνισμό της μεταφοράς του υπολείμματος, αυτόν τον διαγωνισμό που η Περιφέρεια Ηπείρου ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από τον ΦοΔΣΑ να τον ακυρώσει με το επιχείρημα ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Σε αυτή την υπόθεση μένει να ξεκαθαριστούν αρκετά σημεία γιατί αρκετά έγγραφα πηγαινοέρχονται, με αρκετές κατηγορίες στο περιεχόμενό τους.

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε τελικά. Οι δήμαρχοι Αρταίων και Δωδώνης, Χρήστος Τσιρογιάννης και Χρήστος Ντακαλέτσης, κατέθεσαν αίτημα αναβολής, σε μια προσπάθεια ύστατης συνεννόησης με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Αίτημα αναβολής είχε καταθέσει και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος «για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις   Οικονομικές Υπηρεσίες του Συνδέσμου αλλά και των Δήμων να προβούν σε ενδελεχή έλεγχο, προκειμένου οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν να βασίζονται στη νομιμότητα» όπως αναφέρεται. Μέσα… σε αυτό κλίμα, εντάχθηκε και το αίτημά του περί επιστροφής χρημάτων από τον ΦοΔΣΑ στους Δήμους που αφορούν τη μεταφορά του υπολείμματος εδώ και έναν χρόνο, με αφορμή το έγγραφο του περιφερειάρχη ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Και μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και μια απογευματινή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών με την οποία ζητά εκ νέου να υπάρξουν συνεργασίες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η δημοτική αρχή προειδοποιεί έμμεσα ότι ο Δήμος, αν δεν ξεκαθαριστεί το τοπίο, μπορεί να αποχωρήσει από τις διαδικασίες, από το «θέατρο του παραλόγου», όπως το χαρακτηρίζει, ενώ επιπλέον μιλάει για «κέντρα ή παράκεντρα που επιβάλλουν αποφάσεις», χωρίς να ξεκαθαρίζει τι εννοεί. «Ποιος τελικά διοικεί τον ΦΟΔΣΑ; Αφού δεν αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο σε ανοιχτές διαδικασίες, ποια κέντρα ή παράκεντρα είναι αυτά που επιβάλλουν αποφάσεις;» είναι τα ερωτήματά της που σίγουρα δεν συμβάλουν στο να ξεκαθαρίσει το όποιο τοπίο.

Κατά τα άλλα, υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είναι συνεπείς στις οικονομικές του υποχρεώσεις τόσο προς το εργοστάσιο όσο και προς τον ΦΟΔΣΑ και ότι «αποδέχεται αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι άλλοι δήμοι εξακολουθούν να οδηγούν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ». Προσθέτει δε ότι επί δύο χρόνια προσπαθεί να επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας και με την Περιφέρεια και ότι δεν εισακούστηκε. «Αντιθέτως έγινε προσπάθεια από πολλές πλευρές να συκοφαντηθεί και να του φορτωθούν όλες οι ‘αμαρτίες’... Ο Δήμος Ιωαννιτών τοποθετείται καθαρά και χωρίς περιστροφές: Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χαρτοπόλεμο. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί συνεργασίες και δεν ενδείκνυται για πόλεμο χαρακωμάτων. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί σοβαρότητα» τονίζει και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για τα αδιέξοδα στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΦοΔΣΑ.

Κατά την εκτίμηση του Δήμου Ιωαννιτών, το τοπίο μπορεί να ξεκαθαρίσει «μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και με πλήρη ενημέρωση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Ηπείρου». «Οι κορώνες και οι λεονταρισμοί πρέπει να σταματήσουν και όλα να βρεθούν στο φως. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει λόγο να μετέχει σε ένα θέατρο του παραλόγου» καταλήγει.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa