Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενεργειακά έργα: 3+2 δημόσια κτίρια

Εικόνα του άρθρου Ενεργειακά έργα: 3+2 δημόσια κτίρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2020, 20:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέντε μεγάλα δημόσια κτίρια στην Ήπειρο «βαδίζουν» στον δρόμο της ενεργειακής αναβάθμισης: Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», Νοσοκομείο Άρτας, Νοσοκομείο Πρέβεζας, Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων και Αστυνομικό Μέγαρο Άρτας. Τα ενεργειακά αυτά έργα θα γίνουν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Έχουν δε συνολικό προϋπολογισμό 18 περίπου εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), από τα οποία τα 5 εκατ. ευρώ θα αποτελούν τη «χρηματοδοτική συμβολή στο κόστος κατασκευής του έργου». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα προέλθουν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Η ανάδοχος εταιρία που θα προκύψει από διαγωνισμό που θα γίνει, θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης των πέντε κτιρίων για 20 χρόνια (ένας χρόνος η περίοδος εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας) και 19 χρόνια η περίοδος υπηρεσιών).

Σήμερα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι διοικητές των νοσοκομείων και οι αστυνομικοί διευθυντές υπέγραψαν τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Πώς εμπλέκεται η Περιφέρεια Ηπείρου στο όλο εγχείρημα; Το 2016, η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε με την ΕΤΕπ σύμβαση χρηματοδότησης για την εκτέλεση έργων ενεργειακού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, η ΕΤΕπ παρείχε στην Περιφέρεια επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ για να «ωριμάσει» μια σειρά από έργα, όπως είναι η αντικατάσταση του οδοφωτισμού και η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

Αρχικά, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ξεκινήσει να μελετά 15 δημόσια κτίρια για να γίνουν ενεργειακά. Μεταξύ αυτών σχολικά συγκροτήματα και κολυμβητήρια. Στην πορεία, και στο πλαίσιο μελέτης ωρίμανσης των παρεμβάσεων που έκανε συγκεκριμένη εταιρία, κρίθηκαν βιώσιμα, προφανώς, μόνο πέντε δημόσια κτίρια.

Σημειωτέον ότι τα νοσοκομεία είναι τα πιο ενεργοβόρα δημόσια κτίρια και αποτελούσαν εξαρχής τον πρώτο, κατά προτεραιότητα τομέα παρέμβασης. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν βρίσκεται στη λίστα των κτιρίων που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, καθώς η διοίκηση είχε αποφασίσει να κινηθεί αυτόνομα. Η αυτόνομη αυτή πορεία οδήγησε στην ένταξη του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείο στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός έχει γίνει, και η όλη διαδικασία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.  

Όσον αφορά τα 5 δημόσια κτίρια, μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, ένα απαραίτητο βήμα είναι η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back