Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

«Ένας μονόλογος ουσίας και αστείρευτου χιούμορ»

Εικόνα του άρθρου «Ένας μονόλογος ουσίας και αστείρευτου χιούμορ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2018, 00:47
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η πόρνη από πάνω» εδώ και έξι χρόνια διανύει τη δική της πορεία. Μια θεατρική παράσταση που έχει αφήσει ήδη το στίγμα της, με την Κατερίνα Διδασκάλου να ερμηνεύει τον μονόλογο. Το θεατρικό έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη επιστρέφει στα Γιάννενα για δύο παραστάσεις, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Με αφορμή την άφιξη αυτή, ο «Τύπος Ιωαννίνων» είχε μια μικρή κουβέντα με την Κατερίνα Διδασκάλου.

 

«Η πόρνη από πάνω» αφηγείται την ιστορία μιας καταπιεσμένης-κακοποιημένης γυναίκας, μια «αγαπημένη» ιστορία πολλών θεατρικών και μη συγγραφέων. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου;

Το ότι της αλλάζει τη ζωή μια άλλη γυναίκα περιθωριακή, μία πόρνη που μετακομίζει στο από πάνω διαμέρισμα. Και η πίστη της στη ζωή.

Όντας μία παράσταση την οποία υπηρετείτε χρόνια, πόσο έχει μετασχηματιστεί ο ρόλος της Ερατώς; 

Δεν θα έλεγα μετασχηματιστεί. Έχει πλησιαστεί, θα έλεγα. Κάθε φορά φτάνω και λίγο πιο κοντά...

Με τον συγγραφέα Αντώνη Τσιπιανίτη, έχετε συνεργαστεί και στην «Απολυμένη». Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στα κείμενά του; 

Η συνύπαρξη ουσίας και αστείρευτου χιούμορ, που σε κάνει να γελάς πηγαία.

Ποιες είναι οι προκλήσεις ενός θεατρικού μονολόγου για έναν ηθοποιό; Και ποιες ήταν οι προκλήσεις και για τον συγκεκριμένο μονόλογο;

Ένας μονόλογος απαιτεί άψογη τεχνική και συνεχή εγρήγορση. Είναι μόνος του ο ηθοποιός στη σκηνή και καλείται να τη γεμίσει για μιάμιση ώρα.

Η προσωπική πρόκληση ήταν από την αρχή το ότι η Ερατώ είναι μακριά από μένα σαν ψυχοσύνθεση. Επίσης η εικόνα που έφτιαξα, είναι πολύ διαφορετική με την έως τώρα εικόνα με την οποία με έχει συνηθίσει το κοινό.

Λόγω και του ευαίσθητου θέματος που θίγει το έργο, τι θα θέλατε να μείνει στον θεατή από αυτή την παράσταση;

Ότι οι σκέψεις που κάνουμε, δημιουργούν το παρόν μας. Εμείς αποφασίζουμε το πώς μας φέρονται οι άλλοι και τέλος η απαλλαγή από τους φόβους μάς οδηγεί πραγματικά στην ελευθερία.


Info

«Η πόρνη από πάνω»

7 και 8 Δεκεμβρίου, 21:00

Πολιτιστικός πολυχώρος «Δημ. Χατζής», παλιά σφαγεία.

Εισιτήρια 12 ευρώ. Φοιτητικό, μαθητικό, ΑμεΑ, πολυτέκνων, ανέργων: 10 ευρώ


*H φωτογραφία είναι του Δημήτρη Κατσάνου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back