ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας άστοχος… πιλοτικός ποδηλατόδρομος

Εικόνα του άρθρου Ένας άστοχος… πιλοτικός ποδηλατόδρομος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2023, 20:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δύο εβδομάδες, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ανακοίνωσε την πιλοτική υλοποίηση μιας ποδηλατικής διαδρομής για τρεις εβδομάδες, από 15 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου, επικαλούμενη δύο πράγματα: την έκθεση ψηφιακής τέχνης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και το δημοπρατούμενο έργο για την «ενοποίηση» του ποδηλατόδρομου από την πλατεία Μαβίλη μέχρι την πρώτη ξύλινη γέφυρα.

«Από την περιοχή της Κυρά Φροσύνης μέχρι τον παραλίμνιο πεζόδρομο στην περιοχή Ανατολής-Κατσικά, θα διαμορφωθεί με κατάλληλη σήμανση ποδηλατική διαδρομή» είχε πει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Κι όντως σήμανση επί της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος τοποθετήθηκε. Η οποία όμως αποδεικνύεται τουλάχιστον άστοχη. Επιπλέον, σήμανση δεν υφίσταται σε όλη την «επίμαχη» διαδρομή. Η πιλοτική ποδηλατική διαδρομή ξεκινάει… έτσι ξαφνικά σε μια στροφή του παραλιμνίου μπροστά από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, εκεί που βρίσκεται το γλυπτό «Ζευγάρι» του Θ. Παπαγιάννη. Μετά δηλαδή από την Κυρά Φροσύνη. Το κρίσιμο ποδηλατικό κομμάτι μπροστά από την Κυρά Φροσύνη συνεχίζει να χρησιμοποιείται για στάθμευση αυτοκινήτων.

Η πιλοτική ποδηλατική διαδρομή ξεκινά λοιπόν από το «Ζευγάρι» και φτάνει μέχρι το σημείο επί του παραλίμνιου πλακόστρωτου όπου υπάρχει εδώ και χρόνια ποδηλατόδρομος.

Και η σήμανση; Κώνοι (μετακινούμενοι) ενωμένοι με ταινία σήμανσης. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει πως ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας για τον ποδηλάτη.

Τέτοιου είδους πειράματα σίγουρα δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση μιας ποδηλατικής πολιτικής. Και εντέλει, η προχειρότητα αυτή αδικεί την όποια προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών να ενισχύσει (στο μέλλον) τη χρήση του ποδηλάτου.

Σημειωτέον ότι η παρέμβαση στον δρόμο μπροστά από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο, ο οποίος μονοδρομήθηκε, είναι σαφώς πιο ασφαλής. Κι αυτό επειδή αφενός μεν το πλάτος του ποδηλατόδρομου επί του οδοστρώματος είναι πιο μεγάλο και αφετέρου επειδή τοποθετήθηκαν σταθερά κολονάκια.

*Μετά τις 5 το απόγευμα μέχρι τη 1 τα ξημερώματα, ο παραλίμνιος δρόμος είναι κλειστός μέχρι 9 Ιουλίου, λόγω της έκθεσης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back