ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένας άνθρωπος που δεν έγινε ποτέ 30 χρονών

Εικόνα του άρθρου Ένας άνθρωπος που δεν έγινε ποτέ 30 χρονών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2023, 09:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σήμερα κλείνουν 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Έκτοτε, η αστυνομία έχει σκοτώσει πολλούς ακόμα νεαρούς ανθρώπους στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη, έως απροκάλυπτη ατιμωρησία.

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η εξέγερση που την ακολούθησε, έμοιαζε τότε να είναι μια κατάσταση πραγμάτων που έρχονται. Ήταν, σε σημαντικό βαθμό, καθώς πρόγνωσε μια εποχή τρομερής αστάθειας, αβεβαιότητας και ακραίων ανισοτήτων.

Δεν πρόβλεψε ωστόσο ότι η ελληνική κοινωνία θα συνήθιζε, φαινομενικά τουλάχιστον, το θάνατο και την απώλεια. Άλλη μια δολοφονία, αυτή του Παύλου Φύσσα μερικά χρόνια αργότερα, από τους νεοναζί της ΧΑ, δεν έμελλε ούτε αυτή να είναι η «τελευταία ενός νέου ανθρώπου».

Ο αυτουργός αστυνομικός αποφυλακίστηκε πέρυσι, λαμβάνοντας ελαφρυντικό στην εκδίκαση δεύτερου βαθμού, ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε ισόβια. Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης και η απόφαση θα επιστρέψει στο Μικτό Ορκωτό, στη Λαμία.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, εκτός από έναν άνθρωπο που δεν έγινε ποτέ 30 χρονών για να μπορέσει να ζήσει, να χαρεί, να λυπηθεί, να διχαστεί, υπάρχουν πολλές ακόμα υπενθυμίσεις για τη βία των πραιτωριανών και τη δικαιολόγησή της και κάλυψη από την εξουσία: Φραγκούλης, Σαμπάνης, άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά και «αδιευκρίνιστες» συνθήκες.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: ότι μπορεί τελικά ο Δεκέμβρης να ήταν απάντηση και όχι μόνο πολλές ερωτήσεις…

Η πορεία στα Γιάννενα, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, θα ξεκινήσει από την Ακαδημία, κατά τις 6 το απόγευμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back