ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένας «Άδωνις» 1.000 ετών στην Πίνδο

Εικόνα του άρθρου Ένας «Άδωνις» 1.000 ετών στην Πίνδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2016, 11:46
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο τίτλος της ερευνητικής εργασίας και της ερευνητικής αποστολής τεσσάρων πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να είναι «Ένα δέντρο μεγαλώνει στην Πίνδο». Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης, του Μάιντς και της Αριζόνα βρήκαν το γηραιότερο δέντρο της γηραιάς Ηπείρου σε κορυφογραμμή της Πίνδου και του έκαναν τα… γενέθλια για τα 1.075 του χρόνια. Πρόκειται για ένα βοσνιακό πεύκο (Pinus heldreichii), τον οποίο ο επικεφαλής της αποστολής, σουηδός δενδροχρονολόγος Πωλ Κρούσιτς, τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, θεωρεί τον πλέον ηλικιωμένο μιας δωδεκάδας περίπου «μαθουσάλων» που φύονται στην Πίνδο.

Όλη η ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά από τη συγγραφή της πτυχιακής του Κρούσιτς και των συνεργατών του, υπόθεση που έχει ξαναφέρει τον ίδιο στην Πίνδο. Όπως τονίζει, υπάρχουν και άλλα δέντρα στην Ευρώπη που ενδεχομένως να ξεπερνούν τις ηλικίες των 10.000 (!) ετών, αλλά έχουν αναπαραχθεί με κλωνοποίηση του αρχικού φυτού. Εδώ, μιλάμε για το ίδιο δέντρο που φύτρωσε πριν από1.075 χρόνια, σύμφωνα με τη χρονολόγηση. Ο Κρούσιτς δηλώνει έκπληκτος από το γεγονός ότι το δέντρο έχει παραμείνει άθικτο όλα αυτά τα χρόνια και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αποκαλύπτει την ακριβή του θέση, προκειμένου να… παραμείνει άθικτο.

Τα υπεραιωνόβια δέντρα ανακαλύφθηκαν κατά τις επιστημονικές αποστολές του Navarino Environmental Observatory (NEO), μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και του TEMES S.A.

Οι επιστήμονες δίνουν και μια εντυπωσιακή χρονογραμμή με τον «Άδωνι» να μεγαλώνει παράλληλα με όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Ιδού:

941 – Ο Άδωνις φυτρώνει. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι στην ακμή της και από το βορρά, οι Βίκινγκς φτάνουν στη Μαύρη Θάλασσα.

1041 – Ο Άδωνις είναι 100 χρονών. Στην Κίνα τυπώνεται το πρώτο βιβλίο που περιγράφει την πυρίτιδα. Ένας άνδρας που ονομάζεται Μακβέθ στέφεται βασιλιάς της Σκωτίας.

1191 – Ο Άδωνις είναι 250 ετών. Ιδρύονται τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Παρισίου. Η Τρίτη σταυροφορία συγκρούεται με τον Σαλαδίνο στα Άγια Χώματα.

1441 – Ο Άδωνις είναι 500 ετών. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατακτά την Ελλάδα. Πολλοί έλληνες ακαδημαϊκοί καταφεύγουν στη Δύση και επηρεάζουν την Αναγέννηση. Στη Σουηδία συνεδριάζει το πρώτο κοινοβούλιο στην Αρμπόγκα. Ο Γουτεμβέργιος είναι έτοιμος να δοκιμάσει την πρώτη του τυπογραφική μηχανή.

1691 – Ο Άδωνις είναι 750 ετών. Ο Νεύτωνας έχει συντάξει τους νόμους της κίνησης. Το παγωτό, το τσάι και ο καφές εισάγονται στην Ευρώπη.

1941 – Ο Άδωνις είναι 1.000 ετών. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ταράζει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι κατεχόμενη από τη ναζιστική Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.


(με πληροφορίες από το in.gr και τη Washington Post. Φωτογραφία: Dr Oliver Konter, Mainz)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back