Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ψευδονόμισμα για τον βαρκάρη και ένα φιαλίδιο μύρου

Εικόνα του άρθρου Ένα ψευδονόμισμα για τον βαρκάρη και ένα φιαλίδιο μύρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2021, 00:59
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ψηφιακή έκθεση-δράση «Λεπτομέρειες» συνεχίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Για τον Αύγουστο, παρουσιάζει στο facebook (εδώ) δύο εκθέματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Ένα ψευδονόμισμα που βρέθηκε σε τάφο της ανατολικής νεκρόπολης της Αμβρακίας και ένα μολύβδινο φιαλίδιο του 13ου αιώνα από την Άρτα που περιείχε μύρο από τον τάφο του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το μολύβδινο φιαλίδιο, το οποίο είχε προμηθευτεί ως «φυλακτό» κάποιος/α κάτοικος την εποχή του Δεσποτάτου από τον τάφο του Αγίου Δημητρίου, σχολιάζει η αρχαιολόγος Μάτα Κορτζή. Όπως σημειώνει η αρχαιολόγος, τα μολύβδινα φιαλίδια για την αποθήκευση μύρου από τον τάφο του αγίου, αποτελούσαν  «ευλογίες», δηλαδή αναμνηστικά προσκυνηματικά αντικείμενα κατασκευασμένα από ταπεινά υλικά και χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτά. Ο τίτλος της ιστορίας αυτής του εκθέματος είναι «Μια ‘ευλογία’ από τη Θεσσαλονίκη… στην Άρτα».

Το ψευδονόμισμα –μια χρυσή δανάκη- που συνόδευε έναν πολίτη της αρχαίας Αμβρακίας-σημερινή Άρτα- τον 2ο π.Χ. αι. στην τελευταία του κατοικία επέλεξε και σχολιάζει η αρχαιολόγος Θάλεια Κύρκου με τον εύγλωττο τίτλο «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;». Η χρυσή δανάκη αποτελεί απομίμηση του οβολού με τον οποίο εξασφαλιζόταν η διάβαση στον κάτω κόσμο και πλήρωνε ο νεκρός τον βαρκάρη.

Η ψηφιακή αυτή έκθεση εμπεριέχει και το στοιχείο της διάδρασης, καθώς αναπόσπαστο μέρος της αποτελεί η δράση «Έχω μια απορία». Οι ψηφιακοί επισκέπτες μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν τα εκθέματα και τη μικρή τους ιστορία στο email: leptomeries100@gmail.com με τους αρχαιολόγους να ανταποκρίνονται σε εύθετο χρόνο.

Την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» και δράση επικοινωνίας «Έχω μια απορία» συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.


Photo credit: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back