Όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, τόσο γίνεται πιο επιτακτική η ερώτηση «τι θα γίνει φέτος με τα πανηγύρια», ειδικά στην Ήπειρο.
Η απάντηση δεν είναι αισιόδοξη για τους «θιασώτες» τους είδους, είτε εκείνους που συμμετέχουν με το δέοντα τρόπο, είτε τους… άλλους: τα περισσότερα πανηγύρια φέτος, δεν θα γίνουν.
Για την ακρίβεια, πολύ δύσκολα θα γίνουν αυτά που εντάσσονται στα προγράμματα των Δήμων και γίνονται υπό την αιγίδα τους. Οι δήμαρχοι και στην Ήπειρο είναι ήδη επιφυλακτικοί και δεν δίνουν το «πράσινο φως», υπό το φόβο της εξάπλωσης του κοροναϊού, που δεν δείχνει να… καταλαβαίνει ιδιαίτερα από καλοκαίρι. Τους έχει ήδη διαμηνυθεί ότι «αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» αν συμβεί κάτι.
Ήδη, αυτή η τάση υπάρχει στο Μέτσοβο και στο Ζαγόρι. Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ακόμα και πανηγύρια που είχαν ανακοινωθεί για τον Προφήτη Ηλία ακυρώθηκαν. Αντίθετα, έχουν ανακοινωθεί και μάλλον θα γίνουν, πανηγύρια που διοργανώνονται από ιδιώτες και καταστήματα.
Προσέξτε όμως τι γίνεται: η κυβέρνηση, παρότι δια στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανάση έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να απαγορεύσει τα πανηγύρια, ταυτόχρονα έχει στείλει μήνυμα στους δημάρχους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή. Ο κ. Παπαθανάσης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «παρακολουθούμε στενά και θα ελέγχουμε πολύ τις εκδηλώσεις αυτές, αν όμως, τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται τόσο έντονα και εκτρέπονται προφανώς θα λάβουμε μέτρα».
Επίσης, διευκρίνισε ότι η κατάργηση του ορίου συγκεκριμένου αριθμού ατόμων στα τραπέζια δεν αφορά στα πανηγύρια και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.
Σε νεότερες δηλώσεις του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν επίσημα τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι κυβερνητικές αποφάσεις λένε… άλλα. Για την «οργάνωση εκδήλωσης τοπικού εορταστικού χαρακτήρα από οποιονδήποτε φορέα (πανήγυρις), η σχετική, πρόσφατη απόφαση αναφέρει ότι «ισχύουν οι κανόνες των υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/56.21, όπως αναφέρονται στην παρούσα (σ.σ. απόφαση) και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας/προστατευτικός εξοπλισμός σύμφωνα με το Παράρτημα 10 (δηλαδή μάσκες κ.λπ.)».
Για τα πανηγύρια ειδικά όμως, η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ζήτησε επιτακτικά να απαγορευτούν τα πανηγύρια, καθώς δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις.
Εν τέλει, τα πανηγύρια, που έχουν περάσει από αρκετές «φάσεις» φέτος, από την ολική απαγόρευση που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πριν από 2,5 μήνες, μέχρι τις επαμφοτερίζουσες ενδείξεις και τους διστακτικούς κυβερνητικούς χειρισμούς, δείχνουν ότι αφενός, η πανδημία δεν πολεμιέται μόνο με την «ατομική ευθύνη» που θυμούνται οι ιθύνοντες κάθε φορά που αυξάνονται τα κρούσματα, ούτε όμως και από την αίσθηση ότι «όλα περάσανε, πάμε σαν άλλοτε». Ειδικά στην περίπτωση των πανηγυριών άλλωστε, η ανεμελιά και η «χαρτούρα» προϋποτίθενται. Κανένα από τα δύο όμως δεν περισσεύει αυτή την περίοδο…