ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα όντως σημαντικό έργο που προχωράει…

Εικόνα του άρθρου Ένα όντως σημαντικό έργο που προχωράει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2023, 00:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mέχρι τέλος του έτους, η νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ θα έχει κατασκευαστεί. Αυτό υποστήριξε σήμερα η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, τον γενικό γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφο και υπηρεσιακούς παράγοντες να επισκέπτονται τον χώρο.

Πρόκειται όντως για ένα πολύ σημαντικό έργο. Ο κ. Μπαρτζώκας είπε μάλιστα ότι από τις αρχές του 2024, η νέα μονάδα θα τεθεί σε εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία.

Ο δήμαρχος κ. Παπαγεωργίου, σε δηλώσεις του, εξήρε το έργο που έγινε από την διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ: «Ήταν μία οφειλόμενη παροχή του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ προς την πόλη και τους πολίτες. Το έργο θα λύσει τα προβλήματα του λεκανοπεδίου για τα επόμενα 50 χρόνια. Εξασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος αφού θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε χιλιάδες νέες συνδέσεις».

Η σύμβαση για την κατασκευή της νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2021.

Ο διαγωνισμός για το έργο αυτό είχε ξεκινήσει το 2013 όταν δήμαρχος Ιωαννίνων ήταν ο Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος σήμερα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Παπαγεωργίου.

Η διαγωνιστική διαδικασία του έργου είχε μπλέξει σε πολλές περιπέτειες, με ενστάσεις και προσφυγές σε διάφορα επίπεδα από ενδιαφερόμενες εταιρίες (μία από αυτές ήταν η κοινοπραξία «Αρλέτος ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ»).

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η εταιρία «Μεσόγειος». Το κόστος της σύμβασης ήταν αρχικά 14,7 εκατ. ευρώ. Το 2022 προστέθηκαν άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ καθώς προέκυψαν ζητήματα στη θεμελίωση.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

«Είναι ένα τεράστιο έργο με προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα των εγκαταστάσεων και θα αφήσει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι νέες εγκαταστάσεις θα δεχθούν το 40% των λυμάτων ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει στον παλιό βιολογικό ο οποίος εκσυγχρονίζεται με χρηματοδότηση που έχει διασφαλιστεί και ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπαρτζώκας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back