Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ακόμη βήμα για τις πρώην στρατιωτικές φυλακές

Εικόνα του άρθρου Ένα ακόμη βήμα για τις πρώην στρατιωτικές φυλακές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2019, 02:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ακόμη «λιθαράκι» βάζει ο Δήμος Ιωαννιτών για την αξιοποίηση του χώρου των πρώην στρατιωτικών φυλακών, μιας έκτασης 22 στρεμμάτων, σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη των Ιωαννίνων (ανάμεσα από το ΚΕΠΑΒΙ και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής). Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανακοίνωσε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι υπογράφεται η σύμβαση για τη μελέτη του έργου που φέρει τον επίσημο τίτλο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων».

Η μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ μηνών. Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε κάνει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση των πρώην στρατιωτικών φυλακών, ο οποίος όμως αφορούσε αρχιτεκτονικά προσχέδια. Με την ανάθεση της μελέτης, θα οριστικοποιηθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενώ θα ετοιμαστούν και τα τεύχη δημοπράτησης. 

Το σημαντικό αυτό έργο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Στον αναξιοποίητο αυτόν δημόσιο χώρο, ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου με τη δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής και αξιοποίησης των υφιστάμενων κτιρίων για τη φιλοξενία εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, έγινε και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Στην έκταση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών υπάρχουν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι και κτιριακές εγκαταστάσεις. Συνολικά υπάρχουν πέντε κτίρια, ένα από τα οποία είναι η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο από τα κτίρια είναι 250 τ.μ.

Η έκταση ανήκει στο Δημόσιο, από το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε την παραχώρησή της. Τον Δεκέμβριο του 2016, οι τότε υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών υπέγραψαν την απόφαση παραχώρησης της έκτασης. Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφερόταν επίσης ότι «στην παραχωρούμενη έκταση θα υλοποιηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστες, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λειτουργίες και δεν θα αλλοιωθεί η κατά προορισμό χρήση της έκτασης, ως περιοχή Natura».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back