Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εν Τσεπελόβω», ένα καλαίσθητο περιοδικό

Εικόνα του άρθρου «Εν Τσεπελόβω», ένα καλαίσθητο περιοδικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2021, 19:39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εν Τσεπελόβω»: ένα καλαίσθητο εξαμηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης», με πρόεδρο τον Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος σύνταξης και έκδοσης του περιοδικού.

Το Ζαγόρι είναι από τους τόπους που παρουσιάζουν μια σταθερή παρουσία σε διάφορες εκδοτικές προσπάθειες –κάτι που συμβαδίζει με δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους. Με πολλούς Ζαγορίσιους να ζουν στα Γιάννενα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας, περιοδικά όπως το «Εν Τσεπελόβω» συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του τόπου καταγωγής, στη διατήρηση των δεσμών της ζαγορίσιας κοινωνίας και στη σύγχρονη διαχείριση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην  τελευταία έκδοσή του (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2020), το περιοδικό «Εν Τσεπελόβω», το οποίο μετράει 12 χρόνια «ζωής», φιλοξενεί στις 100 σελίδες του διάφορα θέματα όπως αυτά που αφορούν την κοινωνική ζωή, τα νέα του χωριού και τις δράσεις του συλλόγου, αλλά και τη γνωριμία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του Ζαγορίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο θέματα που αναδεικνύει το περιοδικό: το Τσούφλειο Φαρμακείο και τα σπηλαιοβάραθρα της ευρύτερης περιοχής, μη επισκέψιμα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Τσούφλης» κάνει έναν απολογισμό των ενεργειών του για τη μελέτη αποτύπωσης και αποκατάστασης του Τσούφλειου Φαρμακείου στο Τσεπέλοβο. Όπως σημειώνεται, η α’ φάση της μελέτης, με χορηγία της οικογένειας Φλώρου, έχει παραδοθεί ήδη στον Δήμο Ζαγορίου και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Αυτήν περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση, που αφορά τη μελέτη εφαρμογής αρχιτεκτονικής και στατικής επάρκειας αποκατάστασης του κτιρίου με χρηματοδότηση του Ριζαρείου Ιδρύματος. 

Το Τσούφλειο Φαρμακείο είναι ένα ιστορικό κτίριο που ανεγέρθηκε το 1874 από τον τσεπελοβίτη ευεργέτη Αναστάσιο Τσούφλη. «Είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα παράδειγμα κτιρίου το οποίο χτίστηκε με σκοπό τη λειτουργία του ως κοινοτικό φαρμακείο, και σίγουρα αποτελεί τοπόσημο για το χωριό μας» σημειώνεται.

Αρκετές σελίδες είναι αφιερωμένες στα σπηλαιοβάραθρα του Τσεπελόβου και του Βραδέτου, με αφορμή την επίσκεψη 22 σπηλαιολόγων που έγινε στην ευρύτερη περιοχή το περασμένο καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back