ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικές τράπεζες: Έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό άνοιγμα στην Ευρωζώνη

Εικόνα του άρθρου Ελληνικές τράπεζες: Έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό άνοιγμα στην Ευρωζώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2023, 15:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το μεγαλύτερο άνοιγμα επιτοκίων, το υψηλότερο στην ζώνη του Ευρώ, λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δανείζονται φθηνά από τους καταθέτες, αλλά δανείζουν ακριβά τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων - καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 3,13%. Αμέσως υψηλότερο είναι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στη Λιθουανία 3,36%, Εσθονία 3,63% Λετονία 3,73%. Αντιθέτως σε χώρες του «σκληρού πυρήνα» του ευρώ όπως η Γερμανία , Γαλλία, Βέλγιο ακόμη και στην Ιρλανδία οι τράπεζες λειτουργούν με σαφώς πιο χαμηλό περιθώριο επιτοκίου.

Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν με επιτοκιακό περιθώριο παρεμφερές εκείνων των χωρών της Βαλτικής η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων τους είναι πολύ μικρότερη. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΚΤ η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στο 12,73%, ενώ το αντίστοιχο των τραπεζών της Βαλτικής είναι πολύ μεγαλύτερο και συγκεκριμένα πάνω από 20%, φθάνοντας μάλιστα το 27,87 % στην περίπτωση της Λιθουανίας.

Έτσι, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ κοντά με εκείνη των τραπεζών στο Βέλγιο (12,52%) ή την Ιταλία (13,73%), με τη διαφορά όμως ότι στις χώρες αυτές οι τράπεζες λειτουργούν με πολύ μικρότερο επιτοκιακό περιθώριο. Γεγονός που αντανακλάται στην μεγάλη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες στο διάστημα αυτό.

Τέλος τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» των ελληνικών τραπεζών, καθώς παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια το ποσοστό τους συνεχίζει να είναι το υψηλότερο μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back