Την ελεύθερη είσοδο στο δημοτικό πάρκινγκ των ατόμων με αναπηρία, με την επίδειξη της μπλε κάρτας που διαθέτουν, από αύριο Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Πάνου.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ιωαννίνων στις 10 Σεπτεμβρίου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».
Ο κ. Πάνου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δημαρχείου, έκανε ακόμη γνωστό ότι την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους δημοπράτησης για την εκπόνηση σχεδίων προσβασιμότητας σε όλα τα δημοτικά κτίρια, ενώ παρέπεμψε στον υπό έγκριση νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του ΟΚΠΑΠΑ βάσει του οποίου δημιουργείται Τμήμα Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δράσεις που έχουν γίνει. Επιγραμματικά, αυτές είναι: Λειτουργία του 1ου ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία στα Καρδαμίτσια, το οποίο διαθέτει και δικό του λεωφορείο για τις μετακινήσεις και προσβασιμότητα των ανάπηρων σε όλες τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ, και λειτουργία του Σχολείου Ανάπηρων Παιδιών στα νέα κτίρια στο παλαιό «Χατζηκώστα».
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας στα σχολεία, όπως και το έργο της κατασκευής Κέντρου για το Παιδί στην οδό Λαμπρίδη, όπου θα λειτουργήσουν δύο ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και ένα ΚΔΑΠ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι η σύμβαση κατασκευής του Κέντρου για το Παιδί περιλαμβάνει ένα ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία, κι όχι δύο, και ένα ΚΔΑΠ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
Συν τοις άλλοις, παρέχονται περισσότερα κίνητρα για άτομα με αναπηρία-ωφελούμενους από το κοινωνικό παντοπωλείο.
Ο κ. Πάνου αναφέρθηκε και στο νέο ΕΣΠΑ, όπου, όπως είπε, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν δύο νέες δομές: Ενός Κέντρου Δημιουργικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) και συγκεκριμένα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, και ενός Κέντρου Ημέρας για Παιδιά με Αυτισμό.
«Γνωρίζω τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία βιωματικά και όχι θεωρητικά γιατί και στη δική μου οικογένεια υπάρχει άτομο με βαριά αναπηρία. Ξέρω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα» υπογράμμισε ο κ. Πάνου.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου: «Οφείλω να ομολογήσω ότι, παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, οι ρυθμοί είναι αργοί και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες πολυεπίπεδες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο». Τόνισε δε ότι η δημοτική αρχή έχει και την υποχρέωση και τη βούληση να βρίσκεται δίπλα στα άτομα που υφίστανται κοινωνικούς περιορισμούς και να προασπίζεται τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα.
*Το δελτίο Τύπου του Δήμου Ιωαννιτών έχει τίτλο «Έμπρακτη στήριξη στα άτομα με ειδικές ανάγκες». Εντός του κειμένου χρησιμοποιείται ο όρος «άτομα με αναπηρία». Ο όρος «άτομα με ειδικές ανάγκες» (που λόγω του γνωστού copy-paste ήδη υπάρχει σε τίτλους ειδησεογραφικών και μη μέσων μαζικής ενημέρωσης) είναι αναχρονιστικός και δεν συνάδει με τη δικαιωματική οπτική.