ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων. Περιμένει άνοδο του πληθωρισμού

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων. Περιμένει άνοδο του πληθωρισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2024, 21:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει διολίσθηση σε ύφεση, καθώς μείωσε το κόστος δανεισμού για άλλη μια φορά την Πέμπτη, στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός σε όλο την ευρωζώνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρία και πλέον χρόνια.

Η Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της από 3,5% σε 3,25% -η τρίτη μείωση από τον Ιούνιο- σε συνεδρίαση στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας αντί της συνήθους έδρας της στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, και δήλωσε ότι η «αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Πέμπτης, ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών, υποχώρησε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που βρίσκεται κάτω από το ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι 2%.

Σε ανακοίνωση που συνόδευε την απόφαση, η ΕΚΤ προέβλεψε ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, πριν από την επιστροφή στο στόχο της κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετέδωσε ελάχιστα μηνύματα ότι η τράπεζα θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο «δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων».

Παρόλο που η Γερμανία, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, είδε την παραγωγή να συρρικνώνεται το δεύτερο τρίμηνο, έστω και κατά 0,1%, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνολικά θα πέσει σε ύφεση, αν και σημείωσε τους αρνητικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προέλθουν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και από τυχόν νέους δασμούς που μπορεί να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, αν γίνει και πάλι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Στο κέντρο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου/European Central Bank

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back