ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Άλλη μια αύξηση επιτοκίων

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Άλλη μια αύξηση επιτοκίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2023, 23:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα (αναμενόμενη) αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας πλ΄έον το βασικό επιτόκιο στο 3,25%.

Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον περιορισμό του χαρτοφυλακίου ομολόγων που διακρατεί (ΑΡΡ και ΡΕΡΡ) .

Στην απόφαση αυτή συνέβαλε η μικρή υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 5,6% από 5,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Ταυτόχρονα όμως από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ διαφαίνεται ότι εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις νέων χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης.


Θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις

Πάντως η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι η αύξηση δεν θα είναι η τελευταία, ενώ δικαιολογώντας την σημερινή απόφαση ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια και τρόφιμα (ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ) έκλεισε τον Απρίλιο στο 5,6% τον Απρίλιο, έχοντας σημείωσε ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο για να επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται ανοδικά από τη σταδιακή μετακύλιση των προηγούμενων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων που είχαν εμφανιστεί στην πλευρά της προσφοράς.

Ειδικά στις υπηρεσίες, εξακολουθεί να ωθείται υψηλότερα και από την αυξημένη ζήτηση που προκαλεί το άνοιγμα της οικονομίας και η αύξηση των μισθών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back