ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΕΚΙ: Δύο ώρες «δώρο» στην εργοδοσία

Εικόνα του άρθρου ΕΚΙ: Δύο ώρες «δώρο» στην εργοδοσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2021, 13:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια ακόμα απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χαζηδάκη προκαλεί έντονες αντιδράσεις και όχι άδικα. Με απόφασή του, από τις 29 Νοεμβρίου οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν στην «Εργάνη» τις ώρες υπερεργασίας των εργαζόμενων.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι έτσι δίνεται οι δυνατότητα στις επιχειρήσεις «να αποφεύγουν να δηλώνουν έγκαιρα τον πραγματικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων, πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε παραπέρα συρρίκνωση των εργατικών μισθών και στην επέκταση του απαράδεκτου καθεστώτος της αδήλωτης εργασίας».

Ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά έχει ήδη καταχωρηθεί ως ένας από τους πιο βλαπτικούς για τα εργατικά συμφέροντα. Σύμφωνα με το ΕΚΙ, η συγκεκριμένη απόφαση είναι εφαρμογή του άρθρου 78 του σχετικού νόμου.

Σημειωτέον ότι υπερεργασία αμείβεται με προσαύξηση του μισθού κατά 20% και θεωρείται η απασχόληση από 41 έως 45 ώρες τη βδομάδα στην περίπτωση του 5ήμερου και από 41 έως 48 ώρες τη βδομάδα στην περίπτωση της 6ήμερης απασχόλησης.

«Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων καθώς και οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, θα μπορούν να δηλώνουν τα σχετικά έντυπα προς την «Εργάνη» τα οποία αφορούν τα ωράρια, τις υπερωρίες και γενικά την οργάνωση του χρόνου εργασίας μέχρι και 15 ολόκληρες μέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας εργασίας» τονίζει το ΕΚΙ.

«Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να οργανωθούν στα σωματεία τους, να μην υποκύψουν στις εντεινόμενες απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας» αναφέρει.

(φωτό αρχείου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back