πλαισιο πισω tc1
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος

Εικόνα του άρθρου Εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2023, 12:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tην Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος τιμούν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, μήνυμα του δημάρχου Ιωαννίνων και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, χαιρετισμό της προέδρου του Πνευματικού Κέντρου και αντιδημάρχου Ελένης Ακονίδου και χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ.

Η  Μαρία Στρατσάνη, τέως Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, θα μιλήσει με θέμα: «Η τέχνη στα στρατόπεδα του θανάτου» και θα ακολουθήσει η ομιλία της πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου με θέμα: «Η θεωρία της ευγονικής από την εποχή του Δαρβίνου ως το Ολοκαύτωμα».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα P. Mascagni, J. Williams, A. Vivaldi, G. F. Haendel, A. L. Webber. Θα συμμετέχουν η σοπράνο Ειρήνη Δόβα και το κουαρτέτο εγχόρδων: Γεράσιμος Λώλης, βιολί Ι, Αλέξανδρος Λώλης, βιολί ΙΙ, Γεώργιος Χλίτσιος, βιόλα, Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, βιολοντσέλο.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο YouTube: https://youtu.be/8FqemRw4pwY.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την 1η Νοεμβρίου 2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Ιανουάριο του 2004, και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3