ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση φωτογραφίας της Ιωάννας Σακελλαράκη στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Εικόνα του άρθρου Έκθεση φωτογραφίας της Ιωάννας Σακελλαράκη στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2023, 18:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» και διοργανώνει, σε συνεργασία με το 15ο Photometria International Photography Festival, την έκθεση φωτογραφίας «The Truth is in the Soil» της Ιωάννας Σακελλαράκη, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Η έκθεση τονίζει τις παραστατικές και φανταστικές πτυχές του μοιρολογιού ως επάγγελμα. Η φωτογράφος έπειτα από τη διαμονή της στις παραδοσιακές κοινότητες των γυναικών-μοιρολογιστρών της Μάνης και εμπνεόμενη από τους αρχαίους ελληνικούς θρήνους αναζητά ίχνη πένθους και θλίψης.

Όπως σημειώνει η φωτογράφος, η οποία έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, στα Sony World Photography Awards 2020: «Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, πριν από έξι χρόνια, ο οποίος ξύπνησε μνήμες για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο θάνατος στην Ελλάδα, επέστρεψα στην πατρίδα μου και ξεκίνησα τη διερεύνηση παραδοσιακών ταφικών τελετουργιών. {…} Προσθέτοντας συνειδητά μια νέα οπτική παρέμβαση σε αυτό που έχει τεκμηριωθεί ως πραγματικό, οι εικόνες μου λειτουργούν ως οχήματα πένθους για τα χαμένα ιδεώδη της ζωτικότητας, της ευημερίας και του ανήκειν προσπαθώντας να προβάλουν κάτι περισσότερο από τα θέματά τους, δημιουργώντας έναν χώρο ανάδειξης και υπεροχής του θανάτου».

Διάρκεια έκθεσης: 23 Σεπτεμβρίου-11 Δεκεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) και 10.00-17.00 (από 16/10-11/12)

Είσοδος ελεύθερη

*Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλα τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back