Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Εικόνα του άρθρου Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2020, 19:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον εμβολιασμό των ευρωπαίων πολιτών μετά την έγκριση της χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.


Εμβόλιο και μεταλλάξεις

Παράλληλα ο EMA δήλωσε πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.

Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, είπε.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/Biontech μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται απόψε.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα, σύμφωνα με την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τώρα θα ενεργήσουμε γρήγορα. Αναμένω μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απόψε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3