ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Σύννεφα πάνω από την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Σύννεφα πάνω από την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2024, 19:32
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, (ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της από το 15ο συνεδρίο της ΝΔ στην Αθήνα) για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει υποστεί πλήγμα μετά τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία κατά την επιλογή ενός συναδέλφου της για μια επικερδή νέα θέση.

Ορισμένα από τα πιο υψηλόβαθμα πρόσωπα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, έστειλαν επιστολή στη φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθούν ότι ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ ως ειδικού συμβούλου «προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας διορισμού».

Ο Πίπερ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα του CDU με τη φον ντερ Λάιεν, διορίστηκε πρόσφατα ως ειδικός απεσταλμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη αμφισβητήσει αν ήταν ο υποψήφιος με τις υψηλότερες επιδόσεις στη διαδικασία επιλογής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η θέση αυτή έχει βαθμό εντός της Επιτροπής που επιτάσσει μισθό 17.000 ευρώ το μήνα.

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε τον διορισμό λέγοντας ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαδικασίες».

Την επιστολή υπέγραψαν επίσης ο Νικολά Σμιτ, επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, και ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος για την οικονομία.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες και κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή με την οποία ζητούν να μάθουν πώς βαθμολογήθηκε ο Πίπερ στις εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις.

Ο ιστότοπος EurActiv ανέφερε ότι η Τσέχα ευρωβουλευτής Martina Dlabajová και η Σουηδή Άννα Στέλινγκερ «και οι δύο σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από τον Πίπερ στις αξιολογήσεις κατά τουλάχιστον 30%», ενώ η Διεθνής Διαφάνεια έχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας σχετικά με μια πιθανώς λανθασμένη διαδικασία διορισμού.

Αντιθεσμική συμπεριφορά

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε αντιθεσμική τη συμπεριφορά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με την παρουσία της στο Συνέδριο της ΝΔ.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι προσδεμένος στο πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο αυταρχικό Νατοϊκό κομμάτι της ευρωπαϊκής ηγεσίας», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Euractiv και στο δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι «η αντιθεσμική συμπεριφορά της προέδρου της Κομισιόν που λειτουργεί ως κομματάρχης στην υπηρεσία του κ. Μητσοτάκη είναι ένας λόγος παραπάνω για να αποδοικιμαστεί στην κάλπη ο ίδιος και η Ν.Δ.».

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Η επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλά κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας των εργασιών, του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back