πλαισιο πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: «Ναι, με ακούτε;»

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: «Ναι, με ακούτε;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2020, 18:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται σε δοκιμασία λόγω των τηλεδιασκέψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, με έναν εξ αυτών να κάνει λόγο για «καταστροφή».

Η διαδικτυακή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες σημαδεύτηκε από τεχνικά προβλήματα, ομιλητές που δεν ήταν σίγουροι εάν οι υπόλοιποι τους ακούν καθαρά, καθώς και έλλειψη μεταφραστών.

«Αυτές οι τηλεδιασκέψεις δεν λειτουργούν και πολύ καλά, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και οι συνήθεις παρεμβολές του τύπου ‘Ναι, με ακούτε;’», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης που παρακολούθησε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. «Άρα οι συμμετέχοντες κατά βάση διαβάζουν τις σημειώσεις που έχουν ετοιμάσει. Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ο καλός συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών είναι κρίσιμης σημασίας. Ωστόσο, οι συνθήκες καραντίνας και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δυσκολεύουν την ΕΕ περισσότερο από ό,τι συνήθως, καθώς πολλοί οργανισμοί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις με φυσική παρουσία των εκπροσώπων τους.

«Στις τηλεδιασκέψεις, είναι σκέτη καταστροφή, χάνονται εικόνες, χάνονται ήχοι», δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που συμμετείχε σε συνομιλίες μέσω Διαδικτύου με Ασιάτες και Ευρωπαίους υπουργούς. Ο ίδιος δήλωσε πως προτιμά την τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υπεραμύνθηκε της λύσης των βιντεοκλήσεων, λέγοντας ότι μπορούν να οργανωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται μπορούν να επισημοποιηθούν γραπτώς, δήλωσε. «Νομίζω ότι θα είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τη συχνότητα των συνεδριάσεων (μέσω τηλεδιάσκεψης)», δήλωσε σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι είναι μια στενάχωρη εμπειρία.

«Είναι μια περίοδος δοκιμασίας για την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν σύνοδοι κορυφής, δεν υπάρχουν υπουργικές συνεδριάσεις, είναι πιο περιορισμένες οι δυνατότητες», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back