ΤΥΠΟΣ TV

Eάν χάσουμε τον στόχο του 1,5°C

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2021, 12:46
ΤΥΠΟΣ TV


Η νέα παγκόσμια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) εκθέτει με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα μοιάζει το μέλλον μας, εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και δεν αναλάβουμε δράση σήμερα.

Η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2021 επιβεβαιώνει ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επέφεραν μη αναστρέψιμες πλέον αλλαγές στον πλανήτη. Ωστόσο η ευκαιρία να αναστραφεί η κατάσταση, αν και μικρή, είναι ακόμα εφικτή, αρκεί να ληφθεί άμεσα επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία και αποκατάσταση της φύσης.

Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας Ι της IPCC με τίτλο «Climate Change 2021: The Physical Science» παρέχει τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατανόηση του φυσικού κλιματικού συστήματος, συγκεντρώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιματική επιστήμη και είναι η πρώτη από τις τέσσερις συνεισφορές στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC (AR6). 

Τα πολλαπλά αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώνει η έκθεση, δείχνουν πως τα περιθώρια που έχουμε για να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C - ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων - στενεύουν.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο κόσμος ήδη βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες από την καθυστερημένη ανάληψη κλιματικής δράσης: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Οι εξελίξεις στην κλιματική επιστήμη μας επιτρέπουν πλέον να συνδέσουμε άμεσα την αυξημένη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, με την κλιματική αλλαγή.

Ο Δρ Stephen Cornelius Chief Adviser: Climate Change and WWF global lead on the IPCC δήλωσε: «Αν αποτύχουμε να δράσουμε άμεσα σήμερα, αυτή θα είναι μια αυστηρή προειδοποίηση για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος αύριο. Με τον πλανήτη στα πρόθυρα μη αναστρέψιμων βλαβών, κάθε δεκαδικός βαθμός Κελσίου έχει σημασία προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής κρίσης. 

Είναι ξεκάθαρο ότι η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία και αποκατάσταση της φύσης σε ολόκληρο τον κόσμο».

Περισσότερα για την έκθεση εδώ https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/


Δεν μπορεί να αναβληθεί η λήψη «έκτακτων» μέτρων

Παρά την πανδημία της covid-19 ο κόσμος δεν μπορεί να αναβάλει τη λήψη «έκτακτων» μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής της φύσης, που απειλούν την υγεία των ανθρώπων, τονίζουν σήμερα σε κοινό τους άρθρο οι μεγαλύτερες επιστημονικές επιθεωρήσεις του κόσμου.

«Η υγεία (των ανθρώπων) έχει ήδη επηρεαστεί από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την καταστροφή της φύσης», αναφέρουν οι διευθυντές σύνταξης 220 επιστημονικών επιθεωρήσεων, ανάμεσά τους οι Lancet, British Medical Journal και National Medical Journal of India.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι ήδη σημαντικές.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση των περιστατικών αφυδάτωσης και των προβλημάτων στα νεφρά, των καρκίνων του δέρματος, των τροπικών ασθενειών, των ψυχολογικών προβλημάτων, των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, των αλλεργιών, της θνητότητας και της νοσηρότητας των καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών προβλημάτων», υπογραμμίζουν στο κοινό κεντρικό τους άρθρο οι επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η μείωση της γεωργικής παραγωγής εμπόδισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του υποσιτισμού.

Εξάλλου οι επιστημονικές επιθεωρήσεις εξηγούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους (μειονότητες, παιδιά, πιο φτωχές κοινότητες), έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται.

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που αναμένεται ως το 2030 σύμφωνα με έκθεση των ειδικών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, και συνεχιστεί η απώλεια της βιοποικιλότητας, «κινδυνεύουν να προκληθούν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία» των ανθρώπων.

«Παρά τη λογική ανησυχία για την covid-19, δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να μειώσουμε γρήγορα» τις εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου, υπογραμμίζουν οι διευθυντές σύνταξης των επιθεωρήσεων.

«Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή μπορούν να ξεπεράσουν αυτούς οποιασδήποτε ασθένειας. Η πανδημία covid-19 θα τελειώσει, αλλά αυτό για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο είναι η κλιματική κρίση», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι «κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη μάς φέρνει πιο κοντά σε ένα πιο υγιές και ασφαλές μέλλον».

Αναφερόμενα στα «πρωτόγνωρα» ποσά που δαπανήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, οι επιστημονικές επιθεωρήσεις ζητούν να αυξηθεί κατά πολύ η χρηματοδότηση για την προστασία του πλανήτη.

«Μια καλύτερη ποιότητα αέρα από μόνη της μπορεί να βελτιώσει την υγεία, κάτι που θα αντισταθμίσει το παγκόσμιο κόστος από τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.

Όμως εκτός από χρήματά ζητούν «να αλλάξει θεμελιωδώς ο τρόπος που οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας είναι οργανωμένες, όπως και ο τρόπος ζωής μας»: αναδιοργάνωση των μεταφορών, των πόλεων, της παραγωγής και της διανομής των τροφίμων, των χρηματοοικονομικών αγορών, των συστημάτων υγείας.

«Το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά που ο πλανήτης μας θα αλλάξει πορεία: η υγεία μας εξαρτάται από αυτό», υπογραμμίζει η Φιόνα Γκόλντι διευθύντρια σύνταξης της επιθεώρησης British Medical Journal.

Πηγή: wwf.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back