Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο νύχτες, δύο μουσεία

Εικόνα του άρθρου Δύο νύχτες, δύο μουσεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2022, 18:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο μουσεία της Ηπείρου, με φαινομενικά διαφορετικό περιεχόμενο, ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και γιορτάζουν μαζί τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μια κοινή βιωματική δράση που έχει τίτλο «2 νύχτες-2 μουσεία: από ανθρώπους-για ανθρώπους-με ανθρώπους».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό διοργανώνουν δύο διανυκτερεύσεις ενηλίκων στους χώρους τους.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το μητροπολιτικό κρατικό μουσείο για τους αρχαίους πολιτισμούς και τις κοινωνίες της Ηπείρου, στα Ιωάννινα, και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ‘Θεόδωρος Παπαγιάννης’, με πανόραμα του έργου του γλύπτη στον γενέθλιο τόπο του, το Ελληνικό Βορείων Τζουμέρκων, αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διαλόγου και αλληλεπίδρασης, ανιχνεύοντας κοινά πεδία προβληματισμού, γεφυρώνοντας τρόπους και χωροχρονικότητες και θέτοντας στο επίκεντρο το ειδοποιό γνώρισμα των δύο οργανισμών: τον  ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τους. Γνώρισμα που διατρέχει τα δύο μουσεία από τον τόπο χωροθέτησης, το κέλυφος-περίβλημα, τα αφηγήματά τους, ρητά ή υπόρρητα, έως τα ίδια τα αντικείμενα-υποκείμενα που εκθέτουν» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η δράση θα αναπτυχθεί γύρω από τον θεματικό άξονα «Θραύσματα ζωής». Θα περιλαμβάνει περιηγήσεις, συμμετοχικό εργαστήριο διαλόγου-συζήτησης και δραστηριοτήτων, με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα και μουσειακές περιοχές, και διανυκτέρευση (sleepover).

Η δράση απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες.

Για τη συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή με την υποβολή αίτησης στο email: 2nights2museums@gmail.com έως τις 11 Μαΐου.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, έως τη συμπλήρωση 20 ατόμων. Για τους συμμετέχοντες η είσοδος θα είναι δωρεάν. Θα ισχύουν ειδικές προβλέψεις διεξαγωγής καθώς και μέτρα και ρυθμίσεις για την Covid-19.

Η δράση θα λάβει χώρα ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα προσέλευσης 20:00, ώρα λήξης κάθε δράσης: 10:00 (το επόμενο πρωί)

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης»: Σάββατο 21 Μαΐου, ώρα προσέλευσης 20:00, ώρα λήξης κάθε δράσης: 10:00 (το επόμενο πρωί)

Τα μουσεία θα διαθέσουν τα στρώματα ύπνου (τύπου γυμναστικής/γιόγκα), ελαφρύ σνακ το βράδυ και πρωϊνό καφέ. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υπνόσακο (sleeping bag).

Τον συντονισμό των δράσεων έχουν αναλάβει η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, ομότιμος καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Ελένη Κοτζαμποπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αριάδνη Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας-μουσειολόγος (Msc), Χρήστος Κλείτσας, δρ αρχαιολόγος, Χρήστος Μεράντζας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ελένη Κοτζαμποπούλου (26510-01075) και Χρήστος Κλείτσας (26510-01062) για το Αρχαιολογικό Μουσείο και Αριάδνη Παπαϊωάννου (6981800835) για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από παλιότερη μουσική εκδήλωση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back