ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διοικητικοί Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ποιο «ελεύθερο πανεπιστήμιο»;

Εικόνα του άρθρου Διοικητικοί Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ποιο «ελεύθερο πανεπιστήμιο»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2023, 11:24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με εκτενή του ανακοίνωση, ο σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παίρνει θέση κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παράκαμψη του συνταγματικού άρθρου 16, που πολύ… αλληγορικά, η κυβέρνηση ονόμασε «ελεύθερο πανεπιστήμιο», παρότι δεν έχει σχέση με κάτι τέτοιο.

«Το άρθρο 16 αποτελούσε και αποτελεί αγκάθι στην πλήρη ‘απελευθέρωση της αγοράς εκπαίδευσης’ καθότι όσο υφίσταται τα ιδιωτικά μαγαζιά αγοραπωλησίας της γνώσης χάνουν από την αίγλη της πιστοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες» αναφέρει ο σύλλογος και παραθέτει κατά καιρούς πιέσεις από παράγοντες όπως ο ΣΕΒ και υπενθυμίζει το φοιτητικό κίνημα 2006-2007 που απέτρεψε την κατάργηση του άρθρου 16.

Περιγράφει το νόμο ως εξής: «Το μοτίβο της ‘απελευθέρωσης’ των κοινωνικών αγαθών δεν αποτελεί βέβαια καινούργιο φαινόμενο. Αποτέλεσε εξ άλλου την κορωνίδα των μνημονιακών επιταγών- με το πλιάτσικο της δημόσιας περιούσίας που ακολούθησε. Τα αποτελέσματα αυτών των ιδιωτικοποιήσεων τα είδαμε βέβαια στην πανδημία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στα Τέμπη… Έτσι και το δημόσιο πανεπιστήμιο υποβαθμίζεται συνεχώς».

Περιγράφει μια σειρά πράγματα που οδηγούν τα πανεπιστήμια σε παρακμή όπως η υποχρηματοδότηση, τα δίδακτρα, η μείωση των εισακτέων, τα πολλά πτυχία ανά αντικείμενο, η διαχείριση επί «ανωτατοποίησης των ΤΕΙ», επί ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

Καταλήγει τονίζοντας ότι «δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό Πανεπιστήμιο και την υφιστάμενη ‘δημόσια’ εκπαίδευση. Τώρα όμως πρέπει να μιλήσουμε και να διεκδικήσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς, έξω από τα δεσμά του κεφαλαίου και των κερδών του. Για μια εκπαίδευση που στην προμετωπίδα της θα έχει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων για μια ολοκληρωμένη μόρφωση και ζωή αξιοβίωτη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back