ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί κυβερνητικών: Με τη σειρά σας…

Εικόνα του άρθρου Εμβολιασμοί κυβερνητικών: Με τη σειρά σας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2020, 10:19
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις καταγγελίες και το θόρυβο που προκλήθηκε, από τους κατά προτεραιότητα και κατ’ επιλογή εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών που… ξεπέρασαν το «συμβολικό» χαρακτήρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα» και πρόσθεσε ότι «κακώς έγιναν οι selfies».

Πρόσθεσε ότι «η προτεραιοποίηση έχει γίνει από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, σε ότι αφορά τις αναρτήσεις τις χθεσινές επειδή δόθηκε μια λάθος εικόνα, κακώς έγιναν αυτές οι αναρτήσεις».

Επίσης, τόνισε ότι οι λοιποί 60 κυβερνητικοί θα εμβολιαστούν «όπως και όλοι μας όταν έρθει η σειρά μας». Συγκεκριμένα, τόνισε: «Στους 1.128 που είχαν γίνει μέχρι χθες το βράδυ εμβολιασμούς 66 αφορούν κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς λειτουργούς και εδώ κλείνει. Θα εμβολιαστούν και αυτοί όπως και όλοι μας όταν έρθει η σειρά μας με βάση την προτεραιοποίηση όπως και εγώ θα κάνω το εμβόλιο και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω ότι έρθει η σειρά μου. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να προχωρήσει το σχέδιο, υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο, προχωράμε στους εμβολιασμούς των υγειονομικών».

Χτες, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς επιχείρησε να διαψεύσει τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνου Παπανικολάου, σχετικά με εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών εκτός προγράμματος, οι οποίοι έγιναν κατά προτεραιότητα, ενώ είχαν προγραμματιστεί εμβολιασμοί υγειονομικών, στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο κ. Χαρδαλιάς επιχείρησε να διαψεύσει την καταγγελία, το έκανε ουσιαστικά όμως, μόνο σε ό,τι αφορά τον αριθμό, λέγοντας ότι πέντε από τους υγειονομικούς, «λόγω ενός προβλήματος προγραμματισμού θα εμβολιαστούν αύριο το πρωί».

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε μια παραπλήσια εκδοχή που και αυτή, ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δόθηκε προτεραιότητα σε πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα: «Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών έδωσε αυτή τη δυνατότητα, να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι για λόγους ασφαλείας, για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος» είπε και απέδωσε  το γεγονός σε «γενικά προβλήματα», δίνοντας παραδείγματα (όχι αντίστοιχα πάντως), από τη Γερμανία, την Αγγλία κ.α.

Η κυβέρνηση αρχικά είχε ανακοινώσει 45 εμβολιασμούς πολιτικών αρχηγών, στρατιωτικών, κυβερνητικών στελεχών, με επίσημη ανακοίνωση.

Δείτε τη λίστα εδώ.

Την περασμένη Κυριακή με «άτυπη» και όχι επίσημη ενημέρωση, έγινε γνωστό ότι ο κατάλογος μεγάλωσε: υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής, καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τη Δευτέρα, τα στελέχη της κυβέρνησης έγιναν 126. Το ανακοίνωσε «πλαγίως» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, απαντώντας σε δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, δίνεται προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης. Αυτή ήταν η επίσημη διατύπωση τουλάχιστον.

Αναλυτικά, το σχέδιο είναι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back