δεη πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων: Η συλλογή με τα 1000 αντικείμενα

Εικόνα του άρθρου Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων: Η συλλογή με τα 1000 αντικείμενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2024, 18:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων που στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί –από τη δεκαετία του ’30- θα προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου.

Η έγκριση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, που εντάσσεται στο εγχείρημα της δημιουργίας πάρκου πολιτισμού στη βορειοανατολική ακρόπολη και γύρω από αυτήν, έγινε από τη Δημοτική Επιτροπή κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Η συλλογή του Δημοτικού Μουσείου περιλαμβάνει περίπου 1000 αντικείμενα. Σκοπός της σύμβασης είναι η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για την τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής και την καταγραφή της στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων, με σκοπό την έκθεσή τους.

Εκτός από την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των αντικειμένων, θα γίνει και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με την ιστορική αξία της συλλογής, το ιστορικό της συγκρότησής της καθώς και το ιστορικό του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προετοιμασίας για την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης της επανέκθεσης της συλλογής στο Τέμενος Ασλάν Πασά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται σε έξι μήνες, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου, με προϋπολογισμό 37.500 ευρώ, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η μετατροπή του Κάστρου σε ένα ανοιχτό πάρκο πολιτισμού ήταν ένα στοίχημα που βάλαμε στην προηγούμενη θητεία μας. Σιγά σιγά βλέπουμε ότι το κερδίζουμε με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, αυτές που ολοκληρώνονται κι αυτές που έπονται, όπως είναι και το έργο της ψηφιακής καταγραφή και τεκμηρίωσης της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου του Δήμου Ιωαννιτών που στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί. Με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την πλήρη αναβάθμιση ενός σημαντικού τοπόσημου για τα Γιάννενα, το οποίο κουβαλάει και διατηρεί ζωντανή την πολυπολιτισμική ιστορία του τόπου μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας.

Ο κ. Γιωτίτσας επισημαίνει ακόμα ότι οι οριστικές μελέτες για τις κτιριακές παρεμβάσεις αναβάθμισης του τζαμιού του Ασλάν Πασά, που είναι και το κύριο έργο της παρέμβασης με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (με πόρους από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» ολοκληρώνονται σύντομα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3