ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: Ένα… «δώρο» 224 χλμ. οδικού δικτύου

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: Ένα… «δώρο» 224 χλμ. οδικού δικτύου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 19:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο νόμος 5056/2023 για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ δεν φέρνει μόνο κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίων Δικαίου, αλλά και μια νέα αρμοδιότητα στους Δήμους.

Αυτή της καθαριότητας, ουσιαστικά της αποκομιδής των απορριμμάτων, από το οδικό δίκτυο για το οποίο σήμερα έχουν την αρμοδιότητα οι Περιφέρειες. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται ότι θα σταματήσει η σύγχυση των αρμοδιοτήτων.

Από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, οι δρόμοι και οι νησίδες, οι υπόγειες διαβάσεις και τα πρανή που «ανήκουν» στις Περιφέρειες περνούν στους Δήμους. Μια αρμοδιότητα που συνοδεύεται από κονδύλια από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (τα οποία πηγαίνουν σήμερα στις Περιφέρειες), όπως και από τα οχήματα των Περιφερειών που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του οδικού δικτύου. Για το προσωπικό, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίστηκαν και ο αριθμός χιλιομέτρων οδικού δικτύου ανά Δήμο, καθώς και το οδικό δίκτυο για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο αριθμός των χιλιομέτρων ανέρχεται συνολικά σε 224 χλμ. Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση και την παραπομπή σε παλιότερες αποφάσεις για τον ορισμό των δρόμων ευθύνης Περιφέρειας Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών καλείται να αναλάβει δρόμους όπως είναι η Παράκαμψη των Ιωαννίνων, οι εθνικές οδούς που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια, η περιφερειακή οδός της λίμνης από την Αμφιθέα μέχρι Λογγάδες, από την εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας μέχρι το Κουτσελιό, από την εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας μέχρι τα Πετράλωνα.

Ο αριθμός των χιλιομέτρων οδικού δικτύου, που αναλαμβάνουν ξεχωριστά ο κάθε Δήμος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, έχει ως εξής:

Δήμος Δωδώνης 341 χλμ.

Βορείων Τζουμέρκων 210 χλμ.

Δήμος Ζαγορίου 356 χλμ.

Ζίτσας 290 χλμ.

Κόνιτσας 216 χλμ.

Δήμος Μετσόβου 150 χλμ.

Δήμος Πωγωνίου 296 χλμ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back