ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημήτρης Παπαγεωργίου: «Μας ενώνει η εμμονή για την πόλη μας»

Εικόνα του άρθρου Δημήτρης Παπαγεωργίου: «Μας ενώνει η εμμονή για την πόλη μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2023, 00:30
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μια πολύ μαζική εκδήλωση ήταν η πρώτη δημόσια «σύσταση» της παράταξης Γιάννενα Νέα Εποχή στην προεκλογική περίοδο που ξεκινάει επίσημα στις 8 Σεπτεμβρίου, υπό τον απερχόμενο και ξανά υποψήφιο δήμαρχο, Δημήτρη Παπαγεωργίου. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την παρουσίαση των υποψηφίων.

Το δε μεγάλο κοινό, είναι αυτό που άλλοι θα το χαρακτήριζαν «πολυσυλλεκτικό», άλλοι «ετερόκλητο» πολιτικά: από μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα, μέχρι μέλη της νομαρχιακής της ΝΔ. Από στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, μέχρι υπέρμαχους και «ψηφοσυλλέκτες» της κυβέρνησης στην πόλη. Από τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ Στέφανο Μουστακλή, μέχρι τον πρώην νομάρχη Νίκο Ζαρμπαλά, αλλά και τον, για μια (χαμένη) εκλογική αναμέτρηση αντίπαλό του, Φίλιππα Φίλιο.

Έτσι και αλλιώς, ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει παράδοση διάσπασης και προσωπικών πολιτικών στα Γιάννενα…

Φυσικά, σε μια εκδήλωση της παράταξης Γιάννενα Νέα Εποχή δεν θα μπορούσε να μην ενυπάρχει η μνήμη του Μωυσή Ελισάφ, ιδρυτή της και συνεκτικού της «υλικού», ακόμα και σήμερα.

Πέραν των «ανθρωποχαρακτηριστικών» της εκδήλωσης, μεγαλύτερη σημασία είχαν τα προγραμματικά.

Εκεί, ο κ. Παπαγεωργίου προσπάθησε σοβαρά να δημιουργήσει μια εικόνα φυγής στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να τον βοηθάει πάντα το παρόν.

Οι υποσχέσεις ήταν πολύ παρόμοιες ή και ταυτόσημες με αυτές του 2019: φτηνότερα δημοτικά τέλη, φτηνότερο νερό, περισσότεροι και καλύτεροι ελεύθεροι χώροι, καλύτεροι δρόμοι.

Σχεδόν ό,τι ανέφερε και ο προκάτοχός του, αείμνηστος Μωυσής Ελισάφ πριν από μια τετραετία, πάνω-κάτω ό,τι επικαλούνταν προγραμματικά (και προεκλογικά) και οι προκάτοχοί του, σε μια πεπερασμένη πλέον διαδικασία, με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: στις αναφορές των πιο καίριων παρεμβάσεων, ενυπάρχει η «συνέχεια της διοίκησης», καθότι το «παλιό Άσυλο», το πάρκο Πυρσινέλλα, η επέκταση του βιολογικού, είναι έργα που έρχονται από το διοικητικό παρελθόν της πόλης και έχουν υπηρετηθεί με διάφορες διακυμάνσεις, διοικητικές, γραφειοκρατικές κ.α.

Ο κ. Παπαγεωργίου επίσης ανέφερε τα «απτά αποτελέσματα της προγραμματισμένης εξωστρέφειας στον τομέα του τουρισμού», λέγοντας ότι τα Γιάννενα έγιναν «προορισμός 4 εποχών», κάτι που δεν ισχύει ακριβώς. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταφορά του δημαρχείου στο παλιό πανεπιστήμιο στη Δομπόλη, μια σημαντική παραχώρηση στην πόλη που συνεννοήθηκε προσωπικά ο Μωυσής Ελισάφ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «θα αποκτήσει ξανά ζωή μετά από 45 χρόνια», εννοώντας προφανώς τα περίπου 25 από τότε που έφυγε οριστικά το τελευταίο τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από εκεί.

Μίλησε ακόμα για τον ΟΚΠΑΠΑ που σήκωσε μεγάλο βάρος της περιόδου της πανδημίας και υπερθεμάτισε για το πολιτιστικό έργο της δημοτικής αρχής, χωρίς πάντως αυτό να τον δικαιώνει ιδιαίτερα…

Στα πραγματικά μεγάλα ζητήματα του προσεχούς μέλλοντος, ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για το στοίχημα του 2030 και τις ουδέτερες κλιματικά πόλεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις ένα δις ευρώ μέχρι το 2030». Η δημοτική αρχή έχει βάλει τις βάσεις για αυτή τη μετάβαση, η οποία, με σωστό προγραμματισμό, μπορεί όντως να αλλάξει προς το καλύτερο την πόλη.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαγεωργίου, είναι η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου και η ενοποίησή του με το πάρκο Πυρσινέλλα, αναφερόμενος επιγραμματικά στις εξελίξεις που έγιναν επί της παρούσας δημοτικής αρχής.

«Μας ενώνει η εμμονή για την πόλη μας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «τιτλοφορώντας» την εκδήλωση.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαγεωργίου ήταν για άλλη μια φορά ορισμός του πολιτικού πολιτισμού, προσπαθώντας να κάνει μια προγραμματική ομιλία, χωρίς προεκλογικές αιχμές.

Που λογικά θα έρθουν και αυτές σύντομα στο προσκήνιο…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back