ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το δημαρχείο, τότε και τώρα

Εικόνα του άρθρου Το δημαρχείο, τότε και τώρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2020, 11:40
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η ιδέα, είναι να δούμε τη σημερινή εικόνα των Ιωαννίνων με    «θραύσματα» του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του σήμερα, στα   σημεία  που τραβήχτηκαν παλιότερες φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών, έχουν    αποτυπώσει σημεία που δεν υπάρχουν πια, κάποιες άλλες όμως δείχνουν  ότι   παρά το πέρασμα των χρόνων, η πόλη διατηρεί αρκετά από τα σημεία    αναφοράς της με διαχρονικό τρόπο.


Ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης, είναι το δημαρχείο Ιωαννίνων.

Αρχικά, στη δεκαετία του ’30, ανεγέρθηκε για να στεγάσει την Εθνική Τράπεζα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου αποδίδεται από άλλους στον Αριστοτέλη Ζάχο και από άλλους στον Νικόλαο Ζουμπουλίδη, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή, εδώ:

Η τράπεζα έμεινε εκεί μέχρι το 1960. Στη συνέχεια, στο ισόγειο στεγάστηκε η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και ο πρώτος όροφος χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία των βασιλέων, όταν επισκέπτονταν την πόλη.

Τη δεκαετία του '70, ο όροφος παραχωρήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όλο το κτίριο στέγασε το σημερινό δημαρχείο, όπως συμβαίνει και σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back