Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήλωση «ξεχασμένων τετραγωνικών» σε τέσσερα βήματα

Εικόνα του άρθρου Δήλωση «ξεχασμένων τετραγωνικών» σε τέσσερα βήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2020, 21:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύκολα και γρήγορα, με μόλις τέσσερα «κλικ», θα μπορούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά των ακινήτων τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπει σε λειτουργία από το μεσημέρι (ώρα 14:00) της προσεχούς Πέμπτης.

Η πλατφόρμα θα βρίσκεται σε μπάνερ στις ιστοσελίδες των υπουργείων Εσωτερικών (www.ypes.gr) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (www.mindigital.gr), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Όσοι δήμοι επιθυμούν θα μπορούν να φιλοξενήσουν την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα τους με μεταδρομολόγηση από τη διεύθυνση tetragonika.govapp.gr.

Την ηλεκτρονική εφαρμογή παρουσίασαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Με την συγκεκριμένη υπηρεσία, αποφεύγονται ατελείωτες ουρές στις υπηρεσίες των δήμων, αμέτρητες χαμένες εργατοώρες και άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών.

Μέσω της πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αρχική δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων τους στον οικείο δήμο ή διορθώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις. Η διόρθωση αφορά στις περιπτώσεις που το εμβαδόν που καταγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι μικρότερο από το πραγματικό, που εμφανίζεται στο Ε9. Εάν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή το εμβαδόν στους λογαριασμούς είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να το δηλώσουν αυτοπροσώπως στον οικείο δήμο μαζί με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. 


Οι προθεσμίες

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ όσοι μπουν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά από αυτή την ημερομηνία, η σχετική προθεσμία είναι έως τις 30 Ιουνίου 2020. Η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν, ενώ υπολογίζεται ότι οι νέες (αυξημένες) χρεώσεις για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο θα εμφανιστούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη. Αρκεί οι δήμοι να έχουν επεξεργαστεί μέχρι τότε τις αιτήσεις των ιδιοκτητών.


Τα βήματα

Για τη δήλωση δεν απαιτείται η υποβολή κανενός δικαιολογητικού, καθώς γίνεται μέσω της πλατφόρμας σε τέσσερα απλά βήματα:

Βήμα 1ο: Είσοδος στο σύστημα με τους κωδικούς του taxisnet.

Βήμα 2ο: Επιλέγεται ο δήμος που ανήκει το κάθε ακίνητο που θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά.

Βήμα 3ο: Εμφανίζεται λίστα με τα δηλωμένα ακίνητα, από τα οποία επιλέγεται αυτό που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών εμφανίζεται αυτόματα.

Βήμα 4ο: Υποβάλλεται η δήλωση.

Η διόρθωση μπορεί να γίνει και μέσω σχετικής πλατφόρμας που έθεσε σε εφαρμογή ορισμένος αριθμός δήμων. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορούν να προβούν στη διόρθωση με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στον οικείο δήμο, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 

Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους ακίνητα (ηλεκτροδοτούμενα και μη), δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back