ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη ημέρα τηλεοπτικών αδειών με «βροχή» ασφαλιστικών μέτρων

Εικόνα του άρθρου Δεύτερη ημέρα τηλεοπτικών αδειών με «βροχή» ασφαλιστικών μέτρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2016, 15:51
ΕΛΛΑΔΑ

Με τη θυροκόλληση των αιτήσεων  ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών του Star, του Alpha, του ΑΝΤ1 και του MEGA κατά των υποψηφιοτήτων Καλογρίτσα και Σαββίδη, συνεχίζεται από το πρωί σήμερα και για δεύτερη ημέρα, η  διαδικασία για την δημοπράτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. 

Στην πύλη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θυροκολλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Star και αφορούν τη συμμετοχή στην δημοπράτηση της εταιρείας συμφερόντων Καλογρίτσα.

Λίγη ώρα αργότερα θυροκολλήθηκε η αίτηση του Alpha κατά της υποψηφιότητας όλων των υποψηφιοτήτων πλην του Star και του Alpha.  

Τα ασφαλιστικά μέτρα από το κανάλι της Κάντζας αφορούν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του καναλιού «Ε» (σ.σ. δεν συμμετέχει στη διαδικασία καθώς υπήρξε πρόβλημα με την εγγυητική του επιστολή), της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με το σκεπτικό ότι ενώ στην προκήρυξη για το διαγωνισμό αναφέρεται ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ραδιοτηλεπτικών υπηρεσιών στο καταστατικό της γίνεται αναφορά και σε άλλους σκοπούς όπως εκδόσεις, της εταιρείας Dimera του Ιβάν Σαββίδη, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εταιρείας ALTER EGO.

Ακολούθησε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΑΝΤ1 κατά της εταιρείας DIMERA συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη και λίγα λεπτά αργότερα θυροκολλήθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA που κινείται κατά της διαδικασίας της δημοπρασιας.

Τέλος ο ΣΚΑΪ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημοπρασίας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αλλά και κατά των τεσσάρων νέων σχημάτων που μετέχουν στην εν εξελίξει διαδικασία.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη περισσότερες από 24 ώρες χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση εκτός από ένα σημείωμα της κυβέρνησης με το οποίο ενημέρωσε ότι όλα κυλούν ομαλά.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι τέσσερις νέοι καναλάρχες θα γίνουν γνωστοί ταυτόχρονα, με μια κυβερνητική ανακοίνωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Γι αυτό άλλωστε και κανείς από τους διαγωνιζόμενους δεν θα αποχωρήσει νωρίτερα -ακόμη κι αν έχει εξασφαλίσει την άδεια- ώστε να μην παραβιαστεί η μυστικότητα.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

«Ο διαγωνισμός αποκαθιστά τη νομιμότητα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με την δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχει πολιτικό ζήτημα: καλώ τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και κάλεσε τη ΝΔ να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, σημειώνοντας, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπέπεσε σε αντιφάσεις με όσα δήλωσε. 

Απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «γκρίζο καθεστώς» χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης. 


Η ΕΣΗΕΑ

«Κακοστημένο ριάλιτι» χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία σε ανακοίνωσή της καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «προσποιείται πως αντιμετωπίζει τη διαπλοκή, αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν».

Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back