ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Πτώση μετοχών εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τις τράπεζες

Εικόνα του άρθρου Deutsche Bank: Πτώση μετοχών εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τις τράπεζες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2023, 20:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή, παρασύροντας κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και οδηγώντας τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εκφράσει εμπιστοσύνη στον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας μετά τους φόβους για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που προκάλεσαν νέα ανατριχίλα στην αγορά.

Η Deutsche Bank σημείωσε βουτιά 11%, επεκτείνοντας την πτώση 3,2% της Πέμπτης, και έγινε το τελευταίο επίκεντρο της τραπεζικής αναταραχής στην Ευρώπη, καθώς δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξοφλήσει πρόωρα ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,46% στο Λονδίνο, με σχεδόν όλους τους κλάδους να σημειώνουν πτώση. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,8%, ενώ στο Παρίσι απώλειες 1,91% καταγράφει ο DAX.

Πτώση 6% κατέγραψαν οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασύροντας σε πτώση 3% τον Γενικό Δείκτη στις 1.021 μονάδες.

Η Citigroup υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε “neutral” από “overweight”, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η αύξηση του κόστους ασφάλισης του χρέους αποτέλεσε επίσης το προοίμιο της διάσωσης της ελβετικής Credit Suisse από την αντίπαλη UBS, με τη στήριξη της κυβέρνησης. 

Αυτή η βιαστικά οργανωμένη εξαγορά την Κυριακή είχε ως στόχο να ανακόψει την αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και την ανησυχία για τα μακροχρόνια προβλήματα της Credit Suisse που οδήγησαν τις μετοχές της σε πτώση και τους πελάτες να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Όπως και η Credit Suisse, η Deutsche Bank είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οπότε οι διεθνείς κανόνες απαιτούν να κατέχει υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων επειδή η χρεοκοπία της θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις.


Καθησυχάζουν

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.

Επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ,, για μια ακόμα φορά, διαβεβαίωσε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούν σήμερα πτώση στις αγορές.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.


Ανακοίνωση ευρωπαίων ηγετών

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πηγή: AP, ΕΡΤ. Φωτογραφία: Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back