Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Covid-ΠΟΥ: Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε

Εικόνα του άρθρου Covid-ΠΟΥ: Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2023, 22:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η πανδημία Covid-19 δεν αποτελεί πλέον «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία».

Η δήλωση αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της και έρχεται τρία χρόνια μετά την πρώτη κήρυξη του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού για τον ιό.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ρυθμός θανάτων είχε μειωθεί από την κορύφωση των περισσότερων από 100.000 ανθρώπων ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε λίγο πάνω από 3.500 στις 24 Απριλίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην πανδημία.

Ωστόσο, ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν «πιθανότατα» πιο κοντά στα 20 εκατομμύρια θανάτους -σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την επίσημη εκτίμηση- και προειδοποίησε ότι ο ιός παραμένει μια σημαντική απειλή.

«Χθες, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης συνεδρίασε για 15η φορά και μου συνέστησε να κηρύξω τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Αποδέχθηκα αυτή τη συμβουλή. Επομένως, με μεγάλη ελπίδα κηρύσσω το Covid-19 λήξαντα ως επείγοντα περιστατικά υγείας παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε ο Δρ Τέντρος.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση εξετάστηκε προσεκτικά για αρκετό καιρό και ελήφθη βάσει προσεκτικής ανάλυσης των δεδομένων.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η άρση του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει και δήλωσε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να επανέλθει εάν η κατάσταση αλλάξει.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χώρα τώρα είναι να χρησιμοποιήσει αυτή την είδηση ως αφορμή για να χαλαρώσει την επαγρύπνησή της, να διαλύσει τα συστήματα που έχει δημιουργήσει ή να στείλει το μήνυμα στο λαό της ότι το Covid-19 δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχεί», είπε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε για πρώτη φορά το Covid-19 σε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτό σηματοδότησε την ανάγκη συντονισμένης παγκόσμιας δράσης για την προστασία των ανθρώπων από τον νέο ιό.

Τώρα εναπόκειται στις επιμέρους χώρες να συνεχίσουν να διαχειρίζονται το Covid με τον τρόπο που θεωρούν καλύτερο.


Τα εμβόλια

Τα εμβόλια αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής στην πανδημία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δόθηκαν 13 δισεκατομμύρια δόσεις, επιτρέποντας σε πολλούς ανθρώπους να προστατευτούν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Όμως σε πολλές χώρες τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει στους περισσότερους από αυτούς που έχουν ανάγκη.

Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 765 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις από το Covid παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχουν ήδη μιλήσει για «συμβίωση με τον ιό» και έχουν καταργήσει πολλές από τις εξετάσεις και τους κανόνες κοινωνικής ανάμειξης.

Ο δρ Μάικ Ράιαν, από το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο συναγερμός μπορεί να έχει λήξει, αλλά η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει.

«Αναμένουμε πλήρως ότι ο ιός αυτός θα συνεχίσει να μεταδίδεται και αυτή είναι η ιστορία των πανδημιών», είπε.

«Χρειάστηκαν δεκαετίες για να εξαφανιστούν οι τελευταίες πληγές του πανδημικού ιού του 1918. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πανδημίες τελειώνουν πραγματικά όταν αρχίζει η επόμενη πανδημία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back