ΒΙΒΛΙΟ

Βραβείο για «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη»

Εικόνα του άρθρου Βραβείο για «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2018, 18:03
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2017 ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Ένα από τα τέσσερα κρατικά βραβεία πάει σε ένα… ηπειρώτικο βιβλίο. Η Έλσα Μυρογιάννη, συγγραφέας του βιβλίου «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2016), είναι η νικήτρια του Κρατικού Βραβείου Γνώσεων για Παιδιά.

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό βράβευσης για τα βιβλία. Το βιβλίο «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη», γραμμένο από την Έλσα Μυρογιάννη και εικονογραφημένο με φωτογραφίες από το αρχείο Θόδωρου Παπαγιάννη, εστιάζει στα γλυπτά που δημιούργησε ο γλύπτης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρος Παπαγιάννης με υλικά που συνέλεξε μετά τα βίαια επεισόδια και την καταστροφική φωτιά στο Πολυτεχνείο το 1991. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η Έλσα Μυρογιάννη επιλέγει το λογοτεχνικό είδος της βιογραφίας διαγράφοντας έναν πλήρη κύκλο από τα παιδικά χρόνια του ηπειρώτη καλλιτέχνη, ο οποίος ξεκίνησε από το χωριό του το Ελληνικό Ιωαννίνων, φοίτησε σε σχολεία, που όλα -από το δημοτικό σχολείο του χωριού του μέχρι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- αποτελούν προσφορά ηπειρωτών ευεργετών, και αφού έμαθε, ταξίδευσε, είδε, δημιούργησε, δίδαξε, ξαναγύρισε στο γενέθλιο τόπο του και θεμελίωσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης». «Παρόλο που το κέντρο ενδιαφέροντος της καλαίσθητης έκδοσης είναι αναμφισβήτητα οι υπερμεγέθεις τοτεμικές φιγούρες των Φαντασμάτων, που σαν υπερκόσμια ξόανα και αποτρεπτικά σκιάχτρα έρχονται από το παρελθόν για να μας οδηγήσουν στο μέλλον, η βιογραφία του καλλιτέχνη δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη όχι μόνο να παρακολουθήσει την πορεία του γλύπτη μέχρι την κορυφαία στιγμή της δημιουργίας του, αλλά παράλληλα τον ενθαρρύνει να συνδέσει τα Φαντάσματα τόσο με το ελληνικό τοπίο, αγροτικό και αστικό, όσο κυρίως με μια πλούσια καλλιτεχνική παράδοση αιώνων» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, την κριτική επιτροπή απασχόλησε ιδιαίτερα κι ένα άλλο βιβλίο που ήταν υποψήφιο για το ίδιο βιβλίο και για το οποίο γίνεται αναφορά. Ένα βιβλίο που σχετίζεται και πάλι με την Ήπειρο: «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ» της Μαρίζας Ντεκάστρο (εκδόσεις Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, 2016). Η επιτροπή αναφέρει ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί «έναν εξαιρετικό εικονογραφημένο οδηγό για νέους, και όχι μόνο».

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Κώστα Χαραλά για το έργο του με τίτλο «Μαύρο πρόβατο στο Τέξας» ( εκδόσεις Μεταίχμιο 2016). Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον εικονογράφο Αχιλλέα Ραζή και στη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη για το έργο τους με τίτλο «Μελάκ, μόνος» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016) και το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην  Αλεξάνδρα Μητσιάλη  για το έργο της  με τίτλο «Ξυπόλυτοι ήρωες» (εκδόσεις Πατάκη 2016). Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου 2017 αφορούν εκδόσεις του έτους 2016.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back