Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

BBC: Μέτωπο κατά των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο

Εικόνα του άρθρου BBC: Μέτωπο κατά των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2017, 12:26
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δράση απέναντι στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κάνουν το γύρο του κόσμου αναλαμβάνει το BBC.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, James Harding, ανακοίνωσε στο προσωπικό την απόφαση του οργανισμού να δραστηριοποιηθεί στην επιχείρηση «αποκάλυψης των ψεμάτων, νόθευσης των γεγονότων και των υπερβολών» που αλλοιώνουν την ειδησεογραφία.

«Το BBC δεν μπορεί να επιμεληθεί τις ειδήσεις που κυκλοφορούν σε όλο το διαδίκτυο, αλλά δεν μπορεί και να μείνει στην άκρη. Όλες οι δημοφιλείς ειδήσεις στο Facebook, το Instagram και άλλα social media θα περνούν από ένα εξονυχιστικό έλεγχο. Συνεργαζόμαστε με το Facebook προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Όπου ανακαλύπτουμε ειδήσεις ανακριβείς ειδήσεις θα παρεμβαίνουμε» τονίζει μεταξύ άλλων ο James Harding.

Το Facebook θεωρήθηκε η κατεξοχήν πλατφόρμα που βοήθησε στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, γεγονός που υποχρέωσε την εταιρία να προχωρήσει και αυτή σε μια σειρά από σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με την αρωγή και ανεξάρτητων οργανισμών από το FullFact και το Snopes.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική περίοδο και μια δημόσια συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την εγκυρότητα των ειδήσεων. Μόλις την προηγούμενη μέρα των ανακοινώσεων στο BBC, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, είπε, δημοσίως σε ρεπόρτερ του CNN «εσείς είστε οι ψεύτικες ειδήσεις».

Η ομάδα κρούσης του BBC εναντίον των ψεύτικων ειδήσεων είναι ένα μόνο μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Οργανισμού να παράγει περισσότερα «slow news», χρησιμοποιώντας περισσότερη εις βάθος ανάλυση, εξειδίκευση και δημοσιογραφία δεδομένων (data journalism), ώστε να βοηθήσει το βρετανικό –και όχι μόνο- κοινό να κατανοήσει αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3