Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βάσεις στα Γιάννενα: Τα πάνω και τα κάτω

Εικόνα του άρθρου Βάσεις στα Γιάννενα: Τα πάνω και τα κάτω
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2019, 19:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη εικόνα από την ανακοίνωση των βάσεων μαρτυράει ότι η δομική αλλαγή στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση αφήνει ήδη τα ίχνη της. Η γενική πτώση φέτος, επηρέασε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μια πιο ενδελεχής ματιά, από τον επιφανειακό και συνήθως σκόπιμο «θρήνο για την αριστεία», μπορεί να φανερώσει ενδιαφέροντα στοιχεία.

Καταρχάς, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει μια σχολή στις 20 με την ψηλότερη βάση, την Ιατρική και μια στις 20 με τη χαμηλότερη, το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.


Η «σχάση» του τμήματος ΦΠΨ που έγινε με αρκετά βιαστικό τρόπο και έδωσε συνέχεια στην κακή παράδοση διασπάσεων της Φιλοσοφικής σχολής, δημιούργησε δύο τμήματα, ένα εντός Φιλοσοφικής (το Φιλοσοφίας) και ένα εκτός (Ψυχολογίας). 

Το μεν πρώτο έχει μια από τις μικρότερες βάσεις στα Γιάννενα, κάτω από 10.000 μόρια, αλλά ταυτόχρονα, ο πρώτος-η εισακτέος έχει μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες των τμημάτων 1ου πεδίου. Το Φιλολογικό που έχει ιστορικό χαμηλό φέτος και σηματοδοτεί την ευρύτερη κρίση των ανθρωπιστικών σχολών, οι οποίες δεν ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από τους τελευταίους νόμους, έχει επίσης υψηλή πρώτη βαθμολογία. 

Το Ψυχολογίας όμως, που είναι «πολύφερνο» τμήμα, κυρίως λόγω της (ψευδ)αίσθησης της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, έχει την ψηλότερη βαθμολογία πρώτου πεδίου στα Γιάννενα και τη δεύτερη καλύτερη, μετά την Ιατρική: 18.876 μόρια έχει ο πρώτος-η και 19.123 ο αντίστοιχος-η στην Ιατρική.


Στο δεύτερο πεδίο, ο πρώτος-η στη Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών έχει περάσει με τον τρίτο ψηλότερο βαθμό στα Γιάννενα: 18.479. Δεύτερη είναι η Αρχιτεκτονική με 18.466 μόρια

Τις υψηλές επιδόσεις συνεχίζει και φέτος το Χημικό στο τρίτο πεδίο, πίσω από την Ιατρική.

Στο 4ο πεδίο τέλος, ο πρώτος-η στο ΠΤΔΕ μπήκε με 17.170 μόρια.


Πριν βιαστούμε να κρίνουμε με βάση τα καλύτερα ή τα χειρότερα, ας σκεφτούμε ότι η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της δεν κρίνεται ποτέ με ποσοτικά μεγέθη. Ο «ακαδημαϊκός διπολισμός» στην Ελλάδα που ωθεί, από τη μια τους φορείς και παράγοντες να δίνουν συγχαρητήρια στα παιδιά που μπήκαν, αλλά την ίδια ώρα να τους… επιτίθενται σχεδόν για τις χαμηλές βάσεις, είναι η πολύ ακριβής ένδειξη ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα, παρότι παραμένει υψηλού επιπέδου, ειδικά η δημόσια, αντιμετωπίζεται σαν έπαθλο και όχι ως απαραίτητη, μαζική κοινωνική παροχή και διεργασία. 


Φέτος ειδικά, ενδεχόμενα εγχειρήματα τύπου «βάσης του 10» δεν θα πλήξουν απλώς τμήματα που οι ίδιοι οι πολιτικοί και τοπικοί φορείς δημιούργησαν χωρίς κανένα σχεδόν ακαδημαϊκό κριτήριο, αλλά παραδοσιακές σχολές. Στα Γιάννενα πχ, το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών που είναι το παλιότερο πολυτεχνικό τμήμα της πόλης, αλλά και το Φιλοσοφίας, το οποίο στην πρώτη χρονιά κουτσουρεμένης» ύπαρξής του ελέω των πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, έχει βάση στα 9.798 μόρια.

Τη επιβίωσή τους σε πολύ πιο σκληρό ακαδημαϊκό περιβάλλον, με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προτιμάει το «νόμο του ισχυρού» και στο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να διεκδικήσουν τμήματα όπως το Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Γεωπονίας στην Άρτα, Λογιστικής στην Πρέβεζα, όχι γιατί δεν έχουν να επιδείξουν ακαδημαϊκό έργο (το ακριβώς αντίθετο, κάποια από αυτά), αλλά γιατί θα έχουν το επικοινωνιακό «σημάδι» της «βάσης κάτω του 10».


Εδώ μπορείτε να δείτε τις βάσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εδώ μπορείτε να δείτε τις διακυμάνσεις των ενοικίων, φέτος στην πόλη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back