ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρότερος ο νέος ποινικός κώδικας

Εικόνα του άρθρου Αυστηρότερος ο νέος ποινικός κώδικας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 21:25
ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρότερος γίνεται ο νέος ποινικός κώδικας, καθώς αυξάνεται το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 15 έτη που ισχύει σήμερα στα 20 έτη. Παράλληλα, αυξάνεται το ύψος της συνολικής ποινής που εκτίει κάποιος για επιμέρους καταδίκες από τα 20 έτη στα 25 για τα κακουργήματα και από τα 8 έτη στα 10 για τα πλημμελήματα. Για την αποφυλάκιση με όρους θα εξετάζονται εκτός από τα τυπικά και τα ουσιαστικά κριτήρια για κάθε κρατούμενο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για αλλαγές στον ποινικό κώδικα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης οι καταδικασθέντες για πλημμελήματα με ποινή από δύο έτη και πάνω θα πρέπει υποχρεωτικά να εκτίουν ένα μέρος της ποινής από έναν μήνα έως έξι μήνες και το υπόλοιπο θα αναστέλλεται. Για ποινές από 3 έως 5 έτη δεν θα δίδεται αναστολή και εφόσον υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη ο καταδικασθείς θα οδηγείται στη φυλακή.

Για μικρότερες ποινές προβλέπεται είτε μετατροπή σε χρηματική ποινή είτε παροχή κοινωφελούς εργασίας σε 1.500 συνεργαζόμενους οργανισμούς του δημοσίου.

Με τις δρομολογούμενες αλλαγές όλα τα κακουργήματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο θα διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς και κάποια επιμέρους οικονομικής φύσης αδικήματα.

Από 3 έως 5 έτη φυλάκιση θα τιμωρείται ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια. Προβλέπεται χρηματική ποινή έως 200 χιλιάδες ευρώ, άμεση εκτέλεση ποινής χωρίς αναστολή ούτε μετατροπή, ακόμα και δήμευση της περιουσίας του δράστη. Ποινή έως ένα έτος θα επιβάλλεται και για τη μη λήψη προληπτικών μέτρων.

Σε βαθμό κακουργήματος θα διώκεται η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη, ενώ αυξάνεται το ελάχιστο όριο ποινής  για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης θέλοντας να βάλει φρένο στις διαρκείς αναβολές δικών που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες υποθέσεις να λιμνάζουν στα ακροατήρια καθώς αναβολή θα δίνεται μόνο μία φορά και σε αυτήν ακόμα την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου. 

Παράλληλα, δυσκολεύει τους «επαγγελματίες» μηνυτές, καθώς αυξάνει το παράβολο στα 100 ευρώ, ενώ θα επιβαρύνονται και με τα δικαστικά έξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back