ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά: ακόμη τρία ηπειρώτικα στοιχεία

Εικόνα του άρθρου Άυλη πολιτιστική κληρονομιά: ακόμη τρία ηπειρώτικα στοιχεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2023, 00:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων από το 2013 στο Εθνικό Ευρετήριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Τα δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν από τις ίδιες τις κοινότητες των φορέων το 2021. Μεταξύ αυτών η γιαννιώτικη αργυροτεχνία, το πανηγύρι της Βίτσας Ζαγορίου και το καγκελάρι στα χωριά της Άρτας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

1. Γιαννιώτικη αργυροχοΐα-αργυροτεχνία

Η τέχνη της γιαννιώτικης αργυροχοΐας/αργυροτεχνίας αποτελεί μια εμβληματική παραδοσιακή τέχνη επεξεργασίας του ασημιού και κατασκευής χειροποίητων αντικειμένων (εκκλησιαστικών, κοσμικών, διακοσμητικών) καθώς και κοσμημάτων. Αποτελεί μια τέχνη που αναπτύχθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων ήδη από τον 16ο αιώνα και παραμένει ακμαία και δημοφιλής μέχρι σήμερα.

2. Παραδοσιακό Πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου της Βίτσας Ζαγορίου

Πρόκειται για τριήμερο πανηγύρι, τον Δεκαπενταύγουστο, στη Βίτσα των Ζαγοροχωρίων. Περιλαμβάνει αγρυπνία, λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και αγιασμό, γλέντι και χορό γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο της κεντρικής πλατείας του χωριού της περιοχής. Αποτελεί έκφανση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βίτσας, συνδεδεμένη αδιάρρηκτα με τη μνήμη και την ταυτότητα της.

3. Καγκελάρι, χορευτικό  δρώμενο στην Άρτα (Ήπειρος)

Πρόκειται για χορευτικό δρώμενο που επιτελείται σε 29 χωριά της Άρτας, κατά τη διάρκεια πανηγυριών της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθώς και την περίοδο του Πάσχα. Αποτελεί κορυφαίο εορταστικό/πανηγυρικό γεγονός για τις τοπικές κοινότητες, αλλά και δημόσια έκφραση της συλλογικής ταυτότητάς τους και της κοινωνικής συνοχής τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back