ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Avenue 5: Στο διάστημα με περίπου 5.000 ηλίθιους

Εικόνα του άρθρου Avenue 5: Στο διάστημα με περίπου 5.000 ηλίθιους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2020, 02:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Αρμάντο Ιανούτσι είναι ένας ξεκαρδιστικός τύπος. Ο σαρκασμός του ξεκινάει από το όνομά του, που πλήρες, είναι Αρμάντο Τζιοβάνι Ιανούτσι, αλλά είναι… Σκωτσέζος.

Τώρα, ο Ιανούτσι με τις ναπολιτάνικες ρίζες, συστήνει το Avenue 5, που η υπόθεσή του θα μπορούσε να συνοψίζεται στο «πώς θα πηγαίνατε μια κρουαζιέρα στο διάστημα, με 5.000 ηλίθιους» και όλα τα απίθανα, απρόοπτα, γκροτέσκα και απρόβλεπτα που μπορεί να έχει μια πολυτελής και συνάμα φτηνιάρικη, κρουαζιέρα.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς του HBO (δεν είναι η πρώτη φορά του Ιανούτσι εκεί, καθότι είχε φτιάξει και το Veep που κράτησε επτά σεζόν), περιλαμβάνει μπόλικες δόσεις σαρκασμού, στοιχεία μαύρης κωμωδίας και σάτιρας-πακέτο: ο δημιουργός της δεν αφήνει ασχολίαστη, ούτε το βλαχομπαρόκ τουριστικό κεφάλαιο και τους ανόητους, πλην ζάπλουτους επιχειρηματίες, ούτε την επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας, που στις μέρες μας είναι το παν, ούτε την ψυχολογία της μάζας και την ετοιμότητα να πειστεί με την τελευταία ανοησία που θα ακούσει από «υπεύθυνα» χείλη.

Μια διαστημική κρουαζιέρα λοιπόν, πηγαίνει… νότια που λένε και στις ΗΠΑ και βρίσκεται να πλέει χωρίς ορατό μέλλον, στο διάστημα. 

Κεντρική θέση σε όλα αυτά παίζει ο Χιού Λώρι, ο καπετάνιος του διαστημικού κρουαζιερόπλοιου, που όταν χάνει την ψυχραιμία του, γίνεται ξανά Άγγλος. Ο Λώρι είναι μεγάλη φυσιογνωμία και καταφέρνει να κρατάει πάνω από το μέσο όρο ακόμα και μέτριες παραγωγές. Το Avenue 5 δεν είναι μέτριο, είναι σίγουρα πάνω από αυτό το όριο. Μερικές φορές όμως, ο Λώρι το «παίρνει από το χέρι», όπως κάνει και ο Στιβ Καρέλ στην άλλη διαστημική κωμωδία, το απλά συμπαθητικό Space Force του Netflix.

Ο Ιανούτσι, ο οποίος έκανε πριν από τρία χρόνια το επίσης ξεκαρδιστικά μαύρο «Ο θάνατος του Στάλιν», δεν αφήνει πολλά πράγματα όρθια στο σχολιασμό του. Ακολουθώντας στοιχεία από το Starship Titanic του Άνταμς, σε πολύ αδρές γραμμές, κοροϊδεύει φουλ, τόσο τους Αμερικάνους, όσο και τους Άγγλους και κυρίως, την «κοινωνία των πραγμάτων» που μπορεί να μετατρέψει άνετα τους ανθρώπους σε ιδιοκτήτες και όχι νοήμονα όντα.

Το Avenue 5 είναι ένα από τα «διαστημικά» σίριαλ φέτος, χρονιά που ο άνθρωπος ξαναπάει στο διάστημα, αυτή τη φορά με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ούτε αυτό, ούτε το Space Force, θα είναι οι τελευταίες διαστημικές κωμωδίες που θα γυριστούν. 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3