ΕΛΛΑΔΑ

​Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τους δήμους

Εικόνα του άρθρου ​Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τους δήμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2016, 00:12
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στις περιπέτειες των δήμων σχετικά με την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και μιας σειράς από θεμάτων που έχουν προκύψει και αφορούν στις οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων δίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η υπ. αρ. 160/2016 γνωμοδότηση, η οποία εκδόθηκε μετά από ερώτημα του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου,  οι δήμοι και οι περιφέρειες που υπάγονται σε συμψηφισμό οφειλών, τους παρέχονται για τα ποσά που ρυθμίζονται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Επίσης αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται και τέλος αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στην γνωμοδότηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μπορεί να καθορίζονται επιπλέον στοιχεία ως προς τη διαδικασία του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, των δήμων και των περιφερειών.

ΟΦΕΙΛΕΣ

Τέλος, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ των αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων, απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους πρόστιμα προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις και η εξόφληση τους γίνεται υποχρεωτικά από τους ΟΤΑ που τις έχουν συστήσει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back