ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Άρης Μπαρτζώκας: «Δεν ήμαστε άφαντοι όπως άλλοι»

Εικόνα του άρθρου Άρης Μπαρτζώκας: «Δεν ήμαστε άφαντοι όπως άλλοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2019, 00:15
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» συνεχίζει τις συναντήσεις τους με επικεφαλής παρατάξεων και συνδυασμών, ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Αυτή τη φορά συνομιλεί με τον επικεφαλής της παράταξης "Γιάννενα Τώρα" και υποψήφιο δήμαρχο Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα.


Η παράταξή σας έχει αναδείξει ως κυρίαρχο ζήτημα τη λίμνη των Ιωαννίνων σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος, δεδομένων των αρμοδιοτήτων του;

Όντως είναι πολλοί φορείς που έχουν λόγο πάνω στη λίμνη. Αλλά τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο Δήμος. Δεν θα έπρεπε ένας Δήμος να παραπέμπει στο μάστερ πλαν του Καχριμάνη ή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η δημοτική αρχή, σαν να προσπαθούσε όλα αυτά τα χρόνια να αποφύγει το θέμα «λίμνη». Δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό ούτε μια πρόταση σχετική.

Ο μεγάλος στόχος είναι να μην πέφτουν λύματα στη λίμνη. Σε περιοδείες που κάνουμε σε Ανατολή και Κατσικά, έρχονται και μας λένε στο αυτί ψιθυριστά ότι πέφτουν λύματα. Το Νησί επίσης είναι ένα ερώτημα. Ο κ. Χρυσοστόμου έχει διαρρήξει τα ιμάτιά του ότι το Νησί έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο, αλλά στην Περιφέρεια μάθαμε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Αυτά πρέπει να λυθούν, και να αρχίσει σιγά σιγά να αξιοποιείται η λίμνη και για λόγους αναψυχής. Οι Γιαννιώτες έχουν στραμμένη την πλάτη τους στη λίμνη. Δεν τη βλέπουν ως τόπο αναψυχής.

Όσο σημαντική είναι η θωράκιση της λίμνης από τα λύματα, τόσο σημαντική είναι και η ανανέωση του νερού της λίμνης. Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε με την κατασκευή των αναχωμάτων τη δεκαετία του ’70. Υπάρχει πια μια παγιωμένη κατάσταση. Ο υγρός στίβος, πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, είναι ένα εξαίρετο έργο. Εκεί έχει πολύ καθαρό νερό. Πρέπει να βρούμε τρόπους να πέσουν τα πηγαία νερά μέσα στη λίμνη…

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης έχει πια έναν νέο πρόεδρο…

Ναι, μιλήσαμε με τον κ. Φίλιο. Βλέπω έναν νέο πρόεδρο που έχει ενθουσιασμό. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις προθέσεις του. Έχουμε ζητήσει να έχει αποφασιστικό ρόλο, κι όχι συμβουλευτικό, ο Φορέας Διαχείρισης. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσει και η πολυαρχία στη λίμνη. Ο Δήμος πρέπει να έχει έναν εκπρόσωπο στον Φορέα. Η ρύπανση της λίμνης ξεκίνησε πριν από 40-50 χρόνια. Ξέρω ότι δεν μπορεί να καθαριστεί μέσα σε πέντε χρόνια. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια.


Πώς κρίνετε τη θητεία σας σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο; Εκτιμάτε ότι συνεισφέρατε;

Όταν μπήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο, ήμαστε αρχάριοι, σαν κουτάβια με κλειστά μάτια. Μετά τον πρώτο χρόνο, καταλάβαμε τι γίνεται. Είχαμε και έχουμε πολλές ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του. Δεν είναι ένας χώρος συζητήσεων, είναι ένας χώρος ψηφοφοριών. Λόγω και του εκλογικού νόμου, με τους περισσότερους συμβούλους να ανήκουν στην πλειοψηφία, πολλές φορές ένιωσα ότι μιλάω στον τοίχο. Κατά τη θητεία αυτή, κάναμε πολλές προτάσεις και ενισχύσαμε κάποιες αποφάσεις της δημοτικής αρχής, όπως την προσπάθειά της να μεταπείσει το υπουργείο για τον μικρό δακτύλιο. Όχι όμως όταν είναι δύσκολο ένα θέμα, να συναποφασίζουμε, κι όταν είναι εύκολο, να μη την ενδιαφέρει η άποψή μας. Αυτό είναι το παράπονό μου από τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής προς την αντιπολίτευση.

Τώρα με την απλή αναλογική θα αλλάξουν πολλά. Θα υποχρεωθούμε να συγκυβερνήσουμε. Αν αγαπάς την πόλη, θα πρέπει να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους και να δεις πού μπορούν να συγκλίνουν τα προγράμματά σου. Το «όχι» σε όλα που λένε μερικές παρατάξεις, με βρίσκει αντίθετο.

Οπότε είστε ανοιχτοί σε συνεργασίες…

Κατεβαίνουμε στις εκλογές όχι για να αποκομίσουμε όφελος αλλά γιατί αγαπάμε την πόλη. Άρα, είτε πρώτοι είτε τελευταίοι στις εκλογές, στο τραπέζι της συνεργασίας πρέπει να κάτσουν όλοι.

Στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρχαν κάποιες έντονες στιγμές με τον κ. Μπέγκα να σας κατηγορεί για λαϊκισμό.

Ναι όντως. Αν ο κ. Μπέγκας κατηγορεί εμένα για λαϊκισμό, τι να πω εγώ για τον αυταρχισμό του; Γενικά όμως αυτό το δημοτικό συμβούλιο ήταν καλύτερο από το  προηγούμενο. Οι περισσότεροι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ως στόχο να επιχειρηματολογούν κι όχι να κραυγάζουν. Στο παρελθόν βλέπαμε φωτοβολίδες, κραυγές, λαϊκίστικα πράγματα. Τώρα ήταν πιο καλά. Θεωρώ ότι συμβάλαμε κι εμείς σε αυτό. Και οι άλλες παρατάξεις. Απλώς οι άλλες παρατάξεις ήταν άφαντες. Πρώτοι μπαίνουμε και τελευταίοι βγαίνουμε από την αίθουσα.

Για ποιο λόγο η κεντροδεξιά σε αυτές τις εκλογές δεν μπόρεσε να έχει μια κοινή πορεία;

Το 2014, ενθαρρύνθηκα από δύο ομάδες πολιτών να κατέβω για δήμαρχος. Στην αρχή είπα ότι δεν γίνονται αυτά, ότι χρειάζονται χρήματα και κομματικές στηρίξεις. Μετά είπαμε καλύτερα χωρίς στηρίξεις και κάναμε την πιο φτηνή προεκλογική εκστρατεία από τους άλλους. Αυτό που τονίσαμε ιδιαίτερα, ήταν ότι ανεξαρτήτως από πού προέρχεται πολιτικά ο καθένας –είχαμε υποψηφίους από το Ποτάμι, από το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, από τους ΑΝΕΛ-, μπορούμε να βάλουμε στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, το δημοψήφισμα και το μακεδονικό. Είπαμε ότι σε αυτά θα εκφραστούμε όταν θα πάμε στις βουλευτικές εκλογές. Και ότι η παράταξή μας δεν θα ανήκει σε κανέναν χώρο. Το σύνθημά μας είναι ο Δήμος στους δημότες. 

Κι αυτό ακριβώς είπα στη ΝΔ όταν με ρώτησε τι σκοπεύω να κάνω στις εκλογές. Απάντησα ότι κατέβηκα ως επικεφαλής μιας ανεξάρτητης παράταξης, η οποία θα παραμείνει ανεξάρτητη.

Έχουμε υποχρέωση στους 4000 ψηφοφόρους του 2014 να είμαστε παρόντες και στις εκλογές του 2019. Θεωρώ ότι έχει περάσει η εποχή των κομματικών ψηφοδελτίων. Κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει στην κοινωνία μας. Θα χαιρόμουν να βλέπω ψηφοδέλτια με διαφορετικά προγράμματα. Αυτή είναι η άποψή μου και έτσι δεν μπορώ να χαρακτηρίσω ούτε την κεντροδεξιά ούτε την κεντροαριστερά. Θα δεχτώ ότι όλοι οι επικεφαλής από ευγενή φιλοδοξία είναι υποψήφιοι. Μέχρι εκεί.

Πώς βλέπετε την πόλη στο μέλλον; Ως μια τουριστική πόλη;

Ήρθα στα Γιάννενα το 1981. Τότε η πόλη ήταν η μισή και με μια κακοκαιρία ερχόταν ο αποκλεισμός από τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κάποια στιγμή τα Γιάννενα θα βρίσκονταν στη συνάντηση της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού. Αλλάζει η πόλη. Είναι από τις πόλεις όπου ο πληθυσμός αυξάνεται. Τα Γιάννενα έχουν μια νεογιαννιώτικη κοινωνία. Σε πολλά ζευγάρια, ο ένας δεν είναι Γιαννιώτης. Διαμορφώνεται μια νέα κοινωνία, με διαφορετικές νοοτροπίες, μια κοινωνία που μπορεί να απλώσει τα φτερά της και να πετύχει πολλά πράγματα.

Τι πρέπει να έχουν οι πολιτικές αρχές στο μυαλό τους δηλαδή;

Ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατακόρυφα όχι μόνο περιστασιακά αλλά και από ανθρώπους που θα εγκατασταθούν εδώ. Και πρέπει να αυξηθούν οι κλίνες στα ξενοδοχεία, να γίνουν συνεδριακά κέντρα, να σκεφτούμε την επέκταση της πόλης και δραστηριότητες ευχάριστες. Πέρσι τα Χριστούγεννα ήταν –νομίζω- που δεν μπορούσες να βρεις να καθίσεις πουθενά. Αυτή η εικόνα των Χριστουγέννων εκείνων είναι η εικόνα του μέλλοντος για την πόλη.

Να κλείσουμε με ένα θέμα στο οποίο επιμένετε ιδιαίτερα, τη ΔΕΥΑΙ.

Ήταν το πρώτο θέμα που αναδείξαμε αντιπολιτευτικά. Η ΔΕΥΑΙ έχει πολλές αδυναμίες. Έγιναν μερικά βήματα ωστόσο. Και αν θέλετε να σας πω, η αντικατάσταση του γενικού διευθυντή, σε δική μας πίεση οφείλεται. Και με αφορμή τα όσα ακούω σε περιοδείες, πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο σύγκλισης των τιμολογίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί κιόλας αυτός που πληρώνει πολλά, θα πληρώνει το μισό, και ότι αυτός που πληρώνει λίγα, θα πληρώνει το διπλάσιο. Κι αυτό το πλάνο σύγκλισης, πρέπει να γίνει με ζώνες: αστική, περιαστική και αγροτική.  

Ευχαριστούμε.

Κι εγώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3