ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχώρηση θεσμών χωρίς συμφωνία

Εικόνα του άρθρου Αποχώρηση θεσμών χωρίς συμφωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2017, 21:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συμφωνία και με ανοικτά το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, το φορολογικό και τα αντίμετρα, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους επικεφαλής των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο.

Συμφωνία υπήρξε μόνο σε περιφερειακά ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2018. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν την άλλη εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε οι επαφές θα γίνονται με τηλεδιασκέψεις. Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης στο Euroworking Group (EwG) που θα γίνει απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ στα εργασιακά, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.


ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ

Όπως ανέφερε η ελληνική πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του «συνολικού ισορροπημένο πακέτου των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων» που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. 

«Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά: Το μεν ΔΝΤ ζητάει οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνουν μέσα σε μία χρονιά, ενώ η θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες, είναι να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο. «Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών» επέμεινε.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, οι δανειστές απορρίπτουν την μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η Αθήνα και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back