Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Από Τόσκεσι, Αχλαδέαι

Εικόνα του άρθρου Από Τόσκεσι, Αχλαδέαι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2023, 19:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αχλαδέαι, Αχλαδέες, Αχλαδιές ή Αχλαδέα. Ένα ορεινό χωριό στη Λάκκα Σουλίου, 40 χλμ. μακριά από τα Γιάννενα.

Η παλιά ονομασία του χωριού αυτού, στον οδικό άξονα προς Δερβίζιανα, ήταν Τόσκεσι. Ο Κώστας Οικονόμου στα «Οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση», εκτιμά ότι το τοπωνύμιο έχει αλβανική προέλευση.

Το Τόσκεσι έγινε Αχλαδέαι (όπως είναι η επίσημη ονομασία) το 1956.

Στα τέλη του 18ου αιώνα και τις δύο πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, το Τόσκεσι αποτέλεσε το πεδίο διενέξεων και μαχών μεταξύ Σουλιωτών και Οθωμανών.

Κατά την ύστερη οθωμανοκρατία, το χωριό πέρασε στα χέρια τσιφλικά. Το χωριό ήταν «μουατζέλι» κατά τον ιστορικό και λόγιο Παναγιώτη Αραβαντινό. Το μουατζέλ ήταν ένα καθεστώς μεταξύ πώλησης και διηνεκούς μίσθωσης. Οι τσιφλικάδες της περιοχής ήταν οι αδελφοί Σακελλαρίου. Σε αυτούς ανήκε επί της ουσίας το χωριό, μέχρι το 1924.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται στη διδακτορική διατριβή «Η Γενική Διοίκηση Ηπείρου. Η αγροτική ιδιοκτησία (1913-1918)» (Ιωάννινα, 2001) του Κώστα Βακατσά, σε πωλητήριο έγγραφο του 1924, που συνέταξε συμβολαιογράφος στην Αθήνα, αναφέρεται ότι το χωριό ήταν ιδιοκτησία του Ανδρέα I. Σακελλαρίου, της Φωτεινής χήρας I. Σακελλαρίου, του Παναγιώτη I. Σακελλαρίου και των τριών θυγατέρων του I. Σακελλαρίου, της Αλεξάνδρας, της Ελένης και της Αγγελικής. Καθένα από τα πρόσωπα αυτά ήταν ιδιοκτήτης στο 1/6 εξ αδιαιρέτου.

«Το αγρόκτημα είχε έκταση συνολική περίπου 17.000 στρ. και περιελάμβανε καλλιεργούμενες γαίες, βοσκές, δάση, κήπους, οικοδομές, αποθήκες κλ. Οι  ιδιοκτήτες  πώλησαν το τσιφλίκι για 140.000 δρχ. στους χωρικούς, συγκεκριμένα στον Συνεταιρισμό εξαγοράς της Κοινότητας Τόσκεσι» επισημαίνεται.

Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά μνημεία, όπως η Μονή Γενεσίου Θεοτόκου που έχει χαρακτηριστεί από το 1985 ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς αποτελεί «χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής τέχνης της υστεροβυζαντινής περιόδου της Ηπείρου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3