ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Από Κλαζιάδες, Δροσοχώρι

Εικόνα του άρθρου Από Κλαζιάδες, Δροσοχώρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2023, 22:33
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Δροσοχώρι είναι ένα χωριό στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, που «κοιτάει» τη λίμνη Παμβώτιδα. Ένας τόπος δροσερός, από εκεί και το όνομά του, όπου οι κάτοικοι ασχολούνταν (και ασχολούνται, αν και όχι τόσο εντατικά όσο στο παρελθόν) με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Η παλιά ονομασία του Δροσοχωρίου ήταν Κλαζιάδες. Με αυτή την ονομασία αναγνωρίστηκε επίσημα ως κοινότητα το 1919. Μια ονομασία που την κράτησε μέχρι το 1950, οπότε και ήρθε το Δροσοχώρι.

Όπως για τα περισσότερα παλιά τοπωνύμια, ξεκάθαρη γλωσσολογική ερμηνεία δεν υφίσταται.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

O γλωσσολόγος Κώστας Ευ. Οικονόμου δίνει δύο εξηγήσεις. Η πρώτη εξήγηση: ότι πρόκειται για κυριώνυμο που αποδίδεται στο ελληνικό επώνυμο Κλαδιάς και Κλαζιάδες (με μετατροπή του δ σε ζ) στον πληθυντικό. «Ο τύπος Κλαδιάδες αρχικά δήλωνε τα μέλη της οικογένειας Κλαδιά και αργότερα τον τόπο όπου αυτά ήταν εγκατεστημένα». Η δεύτερη εξήγηση: ότι πρόκειται για τοπωνύμιο που προέρχεται από τη σλάβικη λέξη klada (δοκάρι, κορμός) με την προσθήκη της ελληνικής κατάληξης –άδες.

Ο ερευνητής Στ. Μπέττης επισημαίνει ότι οι Κλαζιάδες (ή Κλαυσιάδες) ήταν οι πρώτοι οικιστές του χωριού: «Το Χρονικό των Ιωαννίνων μνημονεύει έναν –τον σημαντικότερο ίσως από αυτούς τους Κλαυσιάδες- τον Ηλία Κλαυσή, πλούσιο με κτήματα και χρήματα πολλά, που ήρθε σε δεινή σύγκρουση και τιμωρήθηκε σκληρά από τον τότε δεσπότη Θωμά Πρελούμπο τον Σερβοβυζαντινό».

Κατά τα χρόνια του Αλή πασά, οι Κλαζιάδες ήταν τσιφλίκι. Στην έκδοση «Ο Δήμος Παμβώτιδας και τα Δημοτικά Διαμερίσματά του» του Κώστα Χρ. Σιόντη σημειώνεται ότι το μεγαλύτερος μέρος του χωριού ήταν τσιφλίκι της συζύγου του Δ. Αναγνωστόπουλου από το Δίλοφο Ζαγορίου.

Πηγές:

Μπέττης Στ., Ονοματολογία των χωριών Νομού Ιωαννίνων, Γιάννινα, 1996

Οικονόμο Κ., Τα οικωνύμια του Νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση, Ιωάννινα, 2002

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back