Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άουσβιτς: Μια φωτογραφική έκθεση

Εικόνα του άρθρου Άουσβιτς: Μια φωτογραφική έκθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2018, 13:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mια σημαντική έκθεση φωτογραφικού υλικού έρχεται και στα Γιάννενα. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Konzentrationslager Auschwitz» που παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο τις σημαντικότερες φάσεις της λειτουργίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, τις ρίζες του ναζιστικού κινήματος καθώς και στοιχεία για τη γερμανική πολιτική του τρόμου στην κατεχόμενη Πολωνία.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων με τα εγκαίνια να γίνονται τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 18:30.
Η ομάδα ιστορικών από το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ετοίμασε την έκθεση και σε συνεργασία με την Πρεσβεία Πολωνίας στην Αθήνα έγιναν η μετάφραση των κειμένων και η εκτύπωση των πινακίδων. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Καλάβρυτα. Ο τέταρτος σταθμός της είναι η πόλη των Ιωαννίνων, η οποία επίσης θρήνησε πολλά θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Η έκθεση αποτελείται από 31 πινακίδες τοποθετημένες χρονολογικά και θεματικά. Οι βασικοί άξονες αφορούν την εξόντωση των Εβραίων στο Άουσβιτς, το πολιτικό πλαίσιο και το ξεκίνημα της λειτουργίας του στρατοπέδου, τους πολλαπλούς τρόπους εξόντωσης των κρατουμένων, τις συνθήκες διαβίωσης, την τρομοκρατία και την πείνα, τις μορφές αντίστασης και βοήθειας προς τους κρατούμενους από το έξω κόσμο, τα ιατρικά πειράματα και την αποκάλυψη των εγκλημάτων. Οι ξεχωριστές πινακίδες παρουσιάζουν συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων, όπως οι σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, οι Ρομά, οι γυναίκες και τα παιδιά. Η πινακίδα 14 περιέχει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την μεταφορά στο Άουσβιτς σχεδόν 55.000 ελλήνων πολιτών εβραϊκής καταγωγής.
Ο σκοπός της έκθεσης είναι η διατήρηση της μνήμης για τη φρίκη του ολοκαυτώματος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας της πινακοθήκης: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή:10:00- 13:00 & 18:00-21:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back